Георгиос Jaнглис (грчки: Γιώργης Γιαγκλής или Γεώργιος Γιαγκλής) бил андартски капетан, деец на грчката вооружена пропаганда и учесник во Борбата за Македонија.

Георгиос Јанглис
Роден 1869
Ерисово, денес Грција
Починал 1946
Ивирон, Света Гора

Биографиja уреди

Јанглис е роден во гратчето Ерисово (Јерисос) на Халкидик, тогаш во Османлиското Царство, денес во Грција.

Во 1905 година заедно со Дукас Дукас, Атанас Хаџипантазиев, Андреас Макулис, Стерјос Влахвеис и Димитар Гоголаков ја претставувал основната сила на грчката вооружена пропаганда во Серско [1].

Во 1944 година по завршувањето на бугарската окупациска зона западно од Струма, ја напуштил Нигрита и се засолнил во светогорскиот манастир Ивирон и се замонашил под името Гавриил [2].

Починал во 1946 година. Грчките власти ги префрлиле неговите останки во Ерисово, каде што бил подигнат и негов споменик [3][4].

Наводи уреди

  1. Χρονολόγιο των Σερρών
  2. Μακεδονικός Αγώνας και Μακεδονομάχοι
  3. „Το Κελλί του μοναχού Γαβριήλ (Καπετάν Γιαγλή)“. Архивирано од изворникот на 2010-03-27. Посетено на 2011-02-03.
  4. „Ο οπλαρχηγός Καπετάν Γιώργης Γιαγκλής“. Архивирано од изворникот на 2012-04-26. Посетено на 2011-02-03.