Гвајани

регион во Јужна Америка

Гвајани (англиски: Guyana, француски: Guyane, шпански: Guayanaхоландски: Guyana's) — регион во североисточниот дел на Јужна Америка кој ги опфаќа следниве три подрачја:

Политичка карта на Гвајаните.
Тријазична карта на Гвајаните од 1888 г.

Во поширока смисла, поимот „Гвајани“ може да ги опфати и следиве подрачја:

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди