Вртеж во минута

Вртеж во минута (врт/мин) или обрт во минута, меѓународно: rpm (од анг. revolutions per minute) — единица мерка за честота која се користи за изразување на вртежна брзина, особено во случаи на вртење околу оска. Ова го претставува бројот на целосни вртежи направени од нешто за време од една минута. SI-единицата врт/мин за вртежна брзина е радијан во секунда (rad·s−1).

Обртомер (лево) во автомобил - во илјади врт/мин

За добивање на бројот на вртежи во секунда (врт/сек) бројот на вртежи во минута едноставно се дели со 60.

ПримериУреди

Во физиката:

1 врт/мин = 2π rad·min−1 = 2π/60 rad·s−1 = 0.10471976 rad·s−1       претворач

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „ФИА за Ф1 моторите“. FIA.com. Архивирано од изворникот на 2007-04-03. Посетено на 2006-12-11. (англиски)
  2. „Тенки и елегантни, ја полнат бомбата“. electricityforum.com. Посетено на 2006-09-24. (англиски)
  3. „Технички карактеристики на турбина JetCat P-60“. jetcat.com. Архивирано од изворникот на 2007-04-15. Посетено на 2006-07-19. (англиски)

Надворешни врскиУреди