Вриењето е брзо испарување на течност, што се случува кога течноста е заегреена до точката на вриење, температурата на која притисокот на пареата на течноста е еднаква на притисокот на течноста од страна на околината.

Видови уреди

Кернел уреди

 
Кернел вриење на водата

Кернел вриењето се карактеризира со зголемувањето на меурчињата што се појавуваат на површината на грејната површина, чија температура е малку поголема од течноста. Општо гледано, бројот на нуклеацијски 

Неправилна површина на садот за варење (односно, зголемена површина) или адитиви за течноста (односно, сурфактанти и / или наночестички) може да создаде дополнителни страни на нуклеација, додека исклучително мазна површина, како што се пластика, помага за супер загревање. Под овие услови, загреана течност може да покаже одлагање на вриење, а температурата може да оди нешто над точката на вриење без вриење.

Критична топлина уреди

Како површината на вриење се загрева над критичната температура, форми пареа на површината. Бидејќи ова пареа е многу помалку способена за вршење на топлина од површината, температурата се зголемува многу брзо надвор од оваа точка во режим на транзицијата што врие. Точката на која ќе се случи тоа е во зависност од одликите на врела течност и грејната површина во прашање.

Транзиција уреди

Транзиција на вриење може да се дефинира како нестабилно вриење, кое се јавува во површински температури помеѓу максимално реален во кернел и минималните реален во филм вриење.

Формирање на меурчиња во загреана течност е сложен процес кој физички често вклучува кавитација и звучни ефекти, како што се оние на широк спектар Подсвиркват еден слуша во котел уште не загрева до точка каде што врие меурчиња на површината.

Филм уреди

Ако загревањето на површината на течноста е значително потопла од течноста која врие тогаш филмот ќе се случи, во која со тенок слој на пареа, која има ниска топлинска спроводливост,ја изолира површината. Оваа состојба на еден филм пареа изолација на површината од течноста се одликува како филм вриење.

Во дестилација, на вриење се користи во одвојување мешавини. Ова е можно затоа што на пареа станување од врела течност генерално има сооднос на компоненти, различен од оној во течност.

Употреба уреди

За вода за пиење уреди

Како метод за дезинфекција на водата, ја извади својата точка на вриење од 100 °C (212 °F), е најстарата и најефикасен начин, бидејќи тоа не влијае на вкусот, тоа е ефикасна и покрај контаминенти или честички присутни во него, и е еден чекор процес кој ги елиминира повеќето бактерии одговорни за предизвикување црево поврзани болести. Во места кои имаат соодветен систем за прочистување на водата, се препорачува само како метод за итен третман или за добивање на вода за пиење во пустина или во руралните области, како што не може да се отстрани хемиски токсини или нечистотии.

Елиминација на микроорганизмите со варење следува прв ред кинетика - при високи температури што е постигнат во помалку време и пониски температури, во повеќе време. Чувствителност топлината на микроорганизми варира, на 70 °C (158 °F), видови на Giardia (предизвикува Giardiasis) може да потрае десет минути за целосно деактивација, повеќето црево влијаат микроби и ешерихија коли (гастритис) се помалку од една минута; на точка на вриење, Vibrio cholerae (колера) трае десет секунди и вирусот хепатит А (предизвикува симптоми на жолтица), една минута. Вриење не обезбеди елиминирање на сите микроорганизми; на бактериски спори Clostridium може да преживее на 100 °C (212 °F), но не се во вода-сноси или цревата засегаат. Тоа и за здравјето на луѓето, не е потребна целосна стерилизација на водата.

Традиционалните совети врела вода за десет минути е главно за дополнителна безбедност, бидејќи микроби започне да добива елиминирани на температура поголема од 60 °C (140 °F) и да ја извади на својата точка на вриење е исто така корисен показател дека може да се види без им помогне на топломер, и од тоа време, водата се дезинфицираат. Иако точката на вриење се намалува со зголемување на надморската височина, тоа не е доволно за да влијаат на процесот на дезинфекција.

За готвење уреди

 
Варено млеко

Вриење е метод на готвење храна во врела вода, или друга водена база течности како што се акциите или млеко. Крчка е нежен вриење, додека во лов на готвење течност потези но едвај меурчиња.

Точка на вриење на водата обично се смета за 100 °C или 212 °F. Притисок и промена во составот на течноста може да ја смени точката на вриење на течноста. За оваа причина, висока надморска височина готвење обично трае подолго од точката на вриење е во функција на атмосферски притисок. Во Денвер, Колорадо, САД, кој е на надморска височина од околу една милја, водата врие на околу 95 °C или 203 °F. Во зависност од видот на храната и на надморска височина, во врела вода не може да биде доволно жешка за да се готви храна правилно. Слично на тоа, зголемување на притисок, како во притисок шпорет крева температурата на содржината над точката на вриење на отворено.

Додавање на растворлив во вода супстанција, како на пример сол или шеќер, исто така, се зголемува на точка на вриење. Ова се нарекува температура на вриење кота. Во вкусен концентрација на сол, ефектот е многу мал, и надморска височина на точката на вриење е тешко да се забележи. Меѓутоа, додека прават дебели шеќерен сируп, како на пример за Gulab Jamun, еден ќе забележите точка кота вриење. Поради варијации во составот и притисок, точката на вриење на водата е речиси никогаш не се точно 100 °С, туку доволно блиску за готвење.

Храна погодна за варење вклучува зеленчук, храна како ориз, тестенини и компири, јајца, месо, сосови и супи.

Вриењето има неколку предности. Тој е безбеден и едноставен, а тоа е соодветно за големи готвачи. Постарите, посилно, поевтини парчиња месо и живина може да се направи сварлива. Хранливи, и со вкус на берзата се произведува. Исто така, максималниот боја и хранлива вредност е задржан кога готвење зелен зеленчук, предвидено време врие да се сведе на минимум.

Од друга страна, постојат неколку недостатоци. Постои загуба на растворливи витамини од храната на вода (ако водата е отфрлена). Вриење, исто така може да биде бавен метод на готвење на храната.

Вриењето може да се направи на неколку начини: Храната може да биде поставен во веќе рапидно врела вода и се остава да се готви, на топлина може да се одбие и храната може да се simmered ; или на храната може да се стави во тенџере, и може да се додаде ладна вода во тенџере. Ова, тогаш може да се варат додека храната е на задоволително ниво Boiling can be done in several ways: The food can be placed into already rapidly boiling water and left to cook, the heat can be turned down and the food can be simmered; or the food can also be placed into the pot, and cold water may be added to the pot. This may then be boiled until the food is satisfactory.

Вода од надворешната страна на тенџере, односно, влажно тенџере, се зголемува времето кое е потребно на тенџере со вода да зоврие. Тенџере ќе се загрее во нормална стапка по сите вишокот на вода од надворешната страна на испарува на тава.

Вриењето исто така често се користи за отстранување на солта од одредени прехранбени производи, како што се сланина, ако ви е потребен помалку солена производ.

Вари-во-торба уреди

Исто така познат како „Вари- во-торба“, ова вклучува греење или готвење готови храна запечатени во дебела пластична кеса. Вреќичката со храна, често замрзнати, е потопен во вода што врие за пропишаното време. Како резултат на јадења може да се подготвени со поголема удобност како нема лонци и тави се dirtied во процесот. Такви оброци се достапни за кампување, како и дома за јадење.

Спротивставеноста со испарување

Во секоја дадена температура, сите молекули во течна состојба немаат истата кинетичка енергија. Некои високоенергетски честички на течна површина може да има доволно енергија за да избега од интер молекуларна сили на привлекуване на течноста и да стане гас. Ова се нарекува испарување.

Испарувањето се случува само на површината, додека на вриењето се случува во текот на течност.

Поврзано уреди

Наводи уреди