Во Свановиот крај

„Во Свановиот крај“ — дело на францускиот писател Марсел Пруст од 1913 година. Во Свановиот крај, претставува прва книга од неговото монументално дело „Во потрага по изгубеното време“.

Во Свановиот крај
Du côté de chez Swann
MS A la recherche du temps perdu.jpg
Првите страници на Во Свановиот крај со поправки на рака од авторот.
Ракописот продаден на лицитација од Кристиз во јули 2000 година за 663.750 £
АвторМарсел Пруст
ЗемјаФранција Франција
Јазикфранцуски
Жанрроман
ИздавачБернар Грасе
Издадена
14 ноември 1913 (оригинал)

СодржинаУреди

„Во Свановиот крај“ се состои од три дела:[1]

Осврт кон делотоУреди

„Во Свановиот крај“ бил објавен на 14 ноември 1913 година, а неговото печатење било целосно финансирано од самиот автор. Денес, појавата на оваа книга се смета за пресвртна точка во развојот на романот, кој со ова дело навлегол во епохата на модернизмот.[2]

Надворешни врскиУреди

„Во Свановиот крај I“ (на српски јазик) Архивирано на 19 јуни 2021 г.

НаводиУреди

  1. Adrijana Marčetić, „Zaljubljeni Prust“ во: Marsel Prust, Jedna Svanova ljubav. Beograd: Paidea, 2017, стр. 9.
  2. Adrijana Marčetić, „Zaljubljeni Prust“ во: Marsel Prust, Jedna Svanova ljubav. Beograd: Paidea, 2017, стр. 9.