Воронешка област
Знаме на Воронешката област Грб на Воронешката област
=Позиција во Русија
Централен федерален округ во Русија
Држава: Русија
Округ: Централен
Површина: 52 400 км2
Население: 2 378 803( 2002)
Главен град: Воронеж
Густина на население: 45.4 жит. на км2
Повикувачки број: 36

Воронешка област (руски:Воро́нежская о́бласть) е федерална област во Русија. Административен центар е градот Воронеж.