Влахерна (палата)

Палатата во Влахерна (грчки: τὸ ἐν Βλαχέρναις Παλάτιον[1]) се наоѓала во предградието Влахерна во северозападниот дел од градот Цариград и служела како резиденција на византиските императори. Палатата се наоѓала на шестиот рид на градот[2].

Палата Влахерна
τὸ ἐν Βλαχέρναις Παλάτιον
Општи податоци
ГрадЦариград
ЗемјаВизантија
Почната5 век

ИсторијаУреди

Била изградена во околу 500 година[3], но во следните векови била целосно реконструирена во 10 век кога седиштето на администрацијата се наоѓала во овој објект[3]. Комплексот се состоел од салата на Анастасиј именувана според Анастасиј I (491-518) кој го изградил, салата Океанос, портикот на Јосиф и Данубиос. До овие три објекти се наоѓала црквата посветена на Пресвета Богородица[1][3].

Кога Алексеј I Комнин (1081-1118) го префрлил седиштето на администрацијата во овој реон[3], во следниот период биле изградени дополнителни ѕидини околу комплексот кој станал познат како Нова палата. Денеска од комплексот се задржал затворот Анемас. По 1204 година, латинските императори владееле од Букелеон. Врз дел од темелите на комплексот во османлиско време била изградена џамијата Иваз Ефенди во 1580 година.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 van Millingen 1899, стр. 128.
  2. van Millingen 1899, стр. 129–130.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Kazhdan 1991, стр. 293.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

  • „Blachernae Palace“. Byzantium 1200. 2008. Посетено на 30 December 2011.