Витоша

пламински масив во Бугарија

Витоша[1]е висока планина во Бугарија, во непосредна близина на бугарската метропола Софија. Највисок врв е Црн Врв со надморска височина од 2.290 м.

Софија со Витоша во позадина.

Географија, флора, фауна уреди

Врвови уреди

Туризам уреди

 
Туристичкото скијалиште „Алеко“

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. Veyrenc, Charles Jacques (7 May 1981). Bulgaria. McGraw-Hill/Contemporary. ISBN 9782826305606 – преку Google Books.

Надворешни врски уреди

Природен парк "Витоша"