Виктор Емануел II

(Пренасочено од Виторио Емануеле II)

Виктор Емануел II или Виторио Емануеле II (италијански: Vittorio Emanuele II; 14 март 1820 – 9 јануари 1878) — крал на обединета Италија. Меѓу Италијанците е познат и како padre della patria („татко на татковината’). По доаѓање на престолот во 1861 г. ја прогласува Италија за паламентарна монархија.

Виктор Емануел II во 1861 г.

Поврзано уреди