Навртка

(Пренасочено од Винт)

Навртка, винт или мутер - машински елемент кој има отвор или дупкa со навои. Наврткатa во повеќе случаи се користи во комбинација со соодветна завртка како би се споиле различни машински елементи. Овие два елемента се споени заедно благодарение на силата на триење помеѓу завртката и навртката и површинскиот притисок помеѓу навртката и елементот кој се спојува со оваа врска. Доколку завртката и навртката се изложени на вибрации често се користат додатни машински елементи како би се спречило несакано отпуштање на овие навојни елементи (еластична подлошка, расцепка и сл.). Доколку е потребно осигурување на навојот спојот без додатни елементи, се користат се самоосигурувачки навртки, кои со помош на различни конструктивни решенија го зголемуваат триењето во навојот или на некој друг начин не допуштаат попуштање на навојниот спој.

Навртка на инбус-завртка

Како и кај завртката и навртката може да има лев или десен (најчесто) навој.

Видови навртки

уреди
 
Навртките доаѓаат во разни големини. Оваа е дел од пристанишниот мост во Сиднеј.

Според обликот, навртката може да биде:

Според начинот за осигурување од одвртување, може да биде:

 
Пеперушкини, шестаголни и други навртки

Поврзано

уреди

Литература

уреди

Надворешни врски

уреди