Винсент Прајс (1911 - Лос Анџелес, 27 октомври 1993), американски глумец, холивудски ветеран, ѕвезда на класичните хорор филмови, како што се: „Куќа од восок“ и „Гавран“.

Прајс како господин Менингем во претставата ,,Angel Street" (1941–1942)