Винсенте Гереро

Висенте Рамон Гереро Салдања (роден Висенте Рамон Гереро Салдања; 10 август 1782 година, Тистла - 14 февруари 1831, Куилапан) - бил еден од водачите на бунтот во војната за независност на Мексико (1810-1821), командант на герилците.

Винсенте Гереро
Винсенте Гереро


Мандат
1 април 1829 – 17 декември 1829
Заменик претседател(и)   Анастасио Бустаманте
Претходник Гвадалупе Викторија
Следбеник Хозе Марија Боканегра

Роден 10 август 1782
Тистла, денешен Гереро
Починал 14 февруари 1831
Куилапан, Оахака

Од 1 април до 17 декември 1829 година, бил и претседател на Мексико. За време на неговото претседателствување, бил донесен законот за укинување на ропството. Тој бил застрелан по државниот удар во 1829 година по кој на власт стапиле конзервативците предводени од Анастасио Бустаманте, дедото на мексиканскиот писател и политичар Висенте Рива Палацио.

ПоврзаноУреди