Вилијам Гилберт (1540), англиски научник-лекар и физичар. Особено се занимава со испитувањето на магнетизмот и електрицитетот и вовел повеќе поими и изрази за магнетите и електричните големини. Неговото класично дело "Де магнете" (1600) претставува прво големо научно дело објавено во Англија. Називот "Гилберт" е даден на единицата на магнето-моторните сили. Починал во Лондон на 1 декември 1603.

Вилијам Гилберт
Д-р Вилијам Гилберт
Роден24 мај 1544
Колчестер
Починал1 декември 1603
Лондон
ЗанимањеФизичар
Познат(а) поИспитувањата на магнетизмот