Википедија:Портал/Архива 2005

Избор на стјуарди уреди

Здраво,

Изборот на стјуарди е започнат на m:Stewards/elections 2005. Секој може да гласа под услов да има валидна корисничка сметка на метаВики со линк до барем една корисничка страна на проект каде што уредникот партиципира и најмалку 3 месеци партиципација во проектот. Стјуардите можат да даваат sysop права на проекти каде што нема локални бирократи. Гласајте! Yann 15:00, 22 May 2005 (UTC)

Глсање о имену Македонаца уреди

Мислим да иде добро. Позвао сам синоћ људе на српској, хрватској, босанској, словеначкој и руској Википедији. Данас ћу позив упутити и Украјинцима и Белорусима. Драго ми је, пре свега, што су људи са наших простора отишли да гласају заједно у вашу корист (на мој позив су се одазвали и Словенци и Хрвати и Бошњаци), а надам се да ће и доста Руса гласати. У току дана ћу још мало попричати са својима. Не мислим да сам завршио посао ако бар десеторо људи са српске Википедије не гласа у вашу корист. (Успут, да ли је у реду на македонском рећи "разговор"? Занима ме због мог потписа...) --millosh (разговор (sr:)) 08:59, 21 Jun 2005 (UTC)

За какво гласање станува збор? --Glisha 21:30, 27 Jun 2005 (UTC)

Прошло је гласање. Треба да знате да треба имати бар једно 500 измена на енглеској Википедији да би гласање појединца било у највећем броју прилика важеће. Дакле, пишите о нечему и на енглеској Википедији да бисте имали право гласа. --millosh (разговор (sr:)) 4 July 2005 00:04 (UTC)

Бирократ уреди

Здраво на сите, би сакал да ве известам дека поднесов барање за бирократски статус. На македонската Википедија работам веќе неколку месеци, колку сум сработил, може да видите на во User contributions на мојата User page. Исто така, работев и на преведувањето на интерфејсот (тој е пуштен на Мета и сега чекаме да ни го пуштат, еве веќе подолго време), главната страница, неколку предлошки итн. Бирократскиот статус би ми овозможил да поставувам нови администратори (но не и да расчинувам), што значи дека назначувањето на нови администратори би одело многу побрзо, а не преку Мета. Има некој коментар, забелешка? --FlavrSavr 11:19, 30 Jun 2005 (UTC)

Како втор, алтернативен бирократ сум предложен јас. Досега работев на превод на интерфејсот (languageMK), а наскоро ќе почнам и со креирање на скрипти за некои автоматизирани задачи.. Доколку имате некакви коментари, напишете ги овде. --Misos 00:52, 2 Jul 2005 (UTC)

Јас сум согласен и за двамава бирократи. (Support for both candidates). Само знајете дека ова нема голема разлика со нормален администратор. Ние на бг: имаме само еден бирократ, кој треба да создава админи само кога има 75-80% согласие од википедианците. Поздрав и на двамава. --5ko 09:31, 2 Jul 2005 (UTC)
И јас се согласувам со тоа ФлаврСавр и мисос да бидат бирократи. Ivica83 11:49, 2 Jul 2005 (UTC)
FlavrSavr и Мисос - бирократи, да! Комита 16:09, 2 Jul 2005 (UTC)
Да и ја подржим Слободана и Милоша за бирократе :) --millosh (разговор (sr:)) 4 July 2005 00:00 (UTC)
    • Both of you are bureaucrats now Waerth 17:03, 12 July 2005 (UTC)

Автоматизирани скрипти, членови и вики линкови уреди

Пошто појма немам што е бирократ (освен лошата конотација во нашето општество ;) ), нема да ви се мешам. Но, пошто Мисос спомна некои автоматизирани скрипти кои ги правел, сакам да дадам предлог (барање) обавезно во најбрз рок да пробате да го измените вики кодот да автоматски ги трга нашите членови од крајот на зборовите (-та,-от и сл.) кога се прават Вики линкови. Знаете како што автоматски додава „_“ место празно место, или ги трга заградите. Мислам дека тоа ќе биде добра работа? Незнам дали на Бугарската википедија го има тоа? --Glisha 13:00, 3 Jul 2005 (UTC)

Ова може да се направи брзо: треба да се промени (от администратор) MediaWiki:Linktrail на тоа:
/^((?:[a-z]|а|б|в|г|д|ѓ|е|ж|з|ѕ|и|ј|к|л|љ|м|н|њ|о|п|р|с|т|ќ|у|ф|х|ц|ч|џ|ш)+)(.*)$/sD
Јас мислам дека ќе стане, но треба да се проба. На пример "историјата". Ова се промена во јазиковиот фајл, но докато не се го добавиле, може да се прават промени во MediaWiki. На бугарски е овде, напишувани се буквите кои треба да се тргат. --5ko 3 July 2005 15:39 (UTC)
Жалко, не става май. За проба: Тестот - Testot. --5ko 3 July 2005 18:31 (UTC)
Ја направив промената во MediaWiki:Linktrail. Сега би требало да функционира. За Глиша, бирократ е посебен корисник кој има привилегија да додава администратори (но не и да брише). За една википедија доволен е само еден бирократ, но по препорака на Oscar двајцата пуштивме барање. Повеќе за дискусијата можете да видите овде. Менувањето на вики кодот може да оди малку поспоро, бидејќи сите промени би се правеле во LanguageMK.php, а администраторите уште немаат направено апдејт на првата верзија (веќе месец дена стои барањето). Чим завршам со испитите, ќе склопам нешто со Милош од српската википедија да ги провери веќе постоечките статии. Само за едно нешто не сум сигурен, сигурно нема наши зборови што завршуваат на овие букви? Сигурен проблем би биле некои имиња/презимиња. --Misos 3 July 2005 18:33 (UTC)
Сепак не функционира вака. Петко, неможам да видам ништо на бугарската википедија (овде)!? --Misos 3 July 2005 18:36 (UTC)
На бугарски е bg:MediaWiki:Linktrail или bg:МедияУики:Linktrail. Се извинувам за грешката. Иначе не знам за што не функционира, мислев дека ќе стане. --5ko 4 July 2005 14:27 (UTC)
Поздрави, ми се струва дека интерфејсот скоро ќе биде направен. Сега Talk: е променено на Разговор:, Linktrail работи: на пример архитектурата. Се надевам дека ќе стане брзо. --5ko 22:13, 10 July 2005 (UTC)

Масовна додавања уреди

Полако крећем у масовна додавања (у овом случају у питању су имена места) на српску Википедију. Како је у питању посао који у начелу не разликује језике, молио бих вас да, ако желите да унесем исте одреднице и на македонску Википедију, преведете на македонски (тамо где стоји превод на српски) чланке са српске Википедије почев од чланка sr:Википедија:Масовни унос. --millosh (разговор (sr:)) 4 July 2005 07:27 (UTC)

Наравно, обавестите ме када преведете чланке :) --millosh (разговор (sr:)) 4 July 2005 07:27 (UTC)

Техничка листа електронске поште за екс-ју на Википедији уреди

На адреси http://mail.wikipedia.org/mailman/listinfo/exyu-tech се можете пријавити на техничку листу за нас са екс-ју простора. Претходно смо о томе разговарали Мисос и ја, а одавно смо идеју о таквој организацији имали и Roman, Xjam и ја (са sl:). --millosh (разговор (sr:)) 8 July 2005 18:40 (UTC)

Идеје и принципи: --millosh (разговор (sr:)) 8 July 2005 18:40 (UTC)

  1. Службени језици листе су sh,sr,hr,bs,sl,mk и bg (нема потребе да не прихватимо и пријатеље из Бугарске). Најбитнији фактор приликом придруживања је могућност разумевања техничког језика на свим наведеним језицима). --millosh (разговор (sr:)) 8 July 2005 18:40 (UTC)
  2. На појединачним пројектима има превише мало нас који знамо да радимо са ботовима и сличним софтверским стварима. --millosh (разговор (sr:)) 8 July 2005 18:40 (UTC)
  3. Многе ствари које неко уради начелно су, уз мали рад, примењиве на свим другим језичким стандардима. --millosh (разговор (sr:)) 8 July 2005 18:40 (UTC)
  4. Имамо сервер на располагању (неки већ имају налоге на њему) на коме можемо заједнички радити. --millosh (разговор (sr:)) 8 July 2005 18:40 (UTC)
  5. На листи не причамо о политичким темама, већ о техничким. Свако примењује резултате заједничког рада на својој Википедији. --millosh (разговор (sr:)) 8 July 2005 18:40 (UTC)
  6. Најпожељнији су људи који знају да раде на GNU/Linux систему и који знају да програмирају у python-у. Ко не зна да програмира у python-у и/или не зна да радим под GNU/Linux-ом а то хоће да научи, добродошао је да се придружи. Сам ћу му/јој дати упутства за рад. --millosh (разговор (sr:)) 8 July 2005 18:40 (UTC)
  7. Пожељни су и они који се не разумеју у рачунаре, али могу да помогну приликом обраде материјала. Такође, то се првенствено односи на оне заједнице које међу собом немају програмере. Неко од других програмера би им помогао да имплементирају софтвер на начин на који одговарајућа заједница жели. --millosh (разговор (sr:)) 8 July 2005 18:40 (UTC)
  8. И, наравно, свако је добродошао да прати листу. --millosh (разговор (sr:)) 8 July 2005 18:40 (UTC)

До бугарските корисници уреди

Неколку правила за поведение на бројните бугарски корисници во Википедија.

  1. Тоа е Википедија, тоа не е иницијатива на македонската Влада (правителство). Прочитај: Што е Википедија? Се што е напишано тука, било напишано од македонски корисници според македонското општествено мислење. Ако не сте согласни со некој став, ве молиме не уништувајте ги статиите, додадете ги вашите ставови (твърдения) според политиката на Неутралната гледна точка.
  2. Аргументација. Секогаш, кога пишувате за некое контроверзно прашање (спорен въпрос), мислете на аргументацијата. Ако во вашите статии ја нема аргументацијата тие можаат да бидат избришани.
  3. Пишувајте на македонски. Вашите ставови можаат да бидат во Википедија. Ве замолуваме тука статиите да ги пишувате на македонски, без разлика вие тоа ли го сметате за бугарски дијалект или не. Тоа не е само прашање за уважување кон газдата в туѓа куќа (чужд дом), туку и избегнување на чисто технички проблеми - со пребарување (търсене), со имиња и слично. Ако ви оди тешко македонскиот, тогаш подобро додавајте ги линковите кон бугарските статии на истите теми. Вашиот цел овде е исти цел како што и во сите Википедији: да создадете слободна енциклопедија на македонскиот литературен јазик.

Поштенска листа .мк уреди

Дечки има ли шанса да се отвори поштенска листа за mk.wikipedia да може тие што сакаат да бидат во контакт? Најверојатно ако администраторот побара ќе ни отворат на mail.wikipedia.org?

Еве последниве два дена немам пристап до Википедија од МтНет и немам кому да се пожалам пошто ме одјебуваат од МтНет дека е до мене. Ако повеќе луѓе се пожалат ќе побараат што е проблемот и зашто немаат пристап. :)

Сега сурфам преку anonymouse.org. -- Glisha

Отворена е поштенска листа за нашата википедија, wikimk-l@wikipedia.org. Сите заинтересирани можат да се зачленат овде. --Misos 16:08, 28 Август 2005 (UTC)

Превод уреди

Како што можете да приметите, пуштен е преводот на википедија. Има доста грешки (прва верзија), па за се што ќе приметите пратете ми порака овде. --Misos 14:27, 31 Јули 2005 (UTC)

Браво!!! Е баш ми е мило! Поздрав, --SkiSki 10:04, 2 Август 2005 (UTC)

Користење на кирилична поддршка уреди

Приметив дека има доста текстови праќани со YUSCII фонт. Друг пат, пред да праќате, конвертирајте ги во кирилица (пр. ЛСКонвертор додатокот за Ворд). --Misos 20:10, 27 Август 2005 (UTC)

2500 статии уреди

Официјално, денес Македонската Википедија ја доби 2500 статија. Тоа е статијата за Метаболизам која ја напиша Boyan (212.110.67.114). Веста е објавена и на Викимедија. --Misos 22:17, 6 Септември 2005 (UTC)

Онлајн конвертор за латиница во кирилица уреди

Онлајн конвертор за латиница во кирилична поддршка има на страната: EN-MK Convertor.

  1. Внеси или копирај текст од левата страна.
  2. Кликни на копчето Конвертирај.
  3. Копирај го конвертираниот текст од десната страна.

GoodBytes

Банер уреди

На мојот сајт на deviantArt - [1] постирав промотивен банер за Македонската Википедија со димензии 441*60. Искористете го каде сакате/можете ако сметате дека тоа ќе привлече нови корисници. Банерот веќе одамна постои на Багра (на неколку рифреша се појавува најгоре). Можам да го направам и на различни јазици (за другите википедии). Исто така, ако се потребни Википедија банери во други димензии, само кажете. --FlavrSavr 21:09, 7 Декември 2005 (UTC)

FelixBot уреди

Вероватно сте приметили овог новог бота! Реч је о интервики боту којим управља Филип са српске википедије. Гласајте овде да ли желите да бот буде тако и означен, односно да се не види на скорашњим променама. --FelixBot 10:29, 16 Декември 2005 (UTC)

на македонски: Веројатно сте го забележале овој нов бот! Се работи за интервики бот со кој управува Филип од српската википедија. Гласајде овде дали сакате ботот да биде означен како таков, односно да не се гледа во скорешните промени. --FlavrSavr 14:27, 16 Декември 2005 (UTC)

За уреди

  • За - Зошто некој би сакал да гласа против? :) --FlavrSavr 14:24, 16 Декември 2005 (UTC)
  • За - Потребни се ботови, затоа сум "за". Boyan 15:15, 16 Декември 2005 (UTC)
  • За --Misos 19:52, 16 Декември 2005 (UTC)

Против уреди

Воздржан уреди

Бот је добио флег. --FelixBot 15:10, 18 Декември 2005 (UTC)

Статии на латиница/yuscii уреди

Знам дека немаме многу статии како на пример српската википедија, но нешто мора да се преземе околу овие статии. Самата конверзија во кирилица, па потоа исправка на целиот текст бара исто време колку и пишување на нова статија. Бришењето е драстична мерка, па би го предложил следното. Сите нови статии напишани на латиница/yuscii (фонт), да се стават во посебна категорија (не внимание), и доколку не се конвертираат во определен рок, да кажеме 2 недели, да се бришат. Ме интересира ваше мислење. Исто така, доколку имате забелешки во преводот на интерфејсот, оставете ги на мојата страна за разговор. Најверојатно ќе го ажурирам во следните недела-две, па би сакал да имаме коректна верзија. --Misos 23:18, 22 Декември 2005 (UTC)

Имаш право Misos. Дали овој шаблон ќе заврши работа? Ако има некои недостатоци од било кој вид, нека ги преправи некој. Boyan 16:00, 23 Декември 2005 (UTC)
Не е 2 недели краток период? Мислам, дека (за жал) немаме толку промет па некој за толку време самоиницијативно да ја преуреди (надвор од ние што го правиме муабетов, нели :) ). А инаку шаблонот за латиница, супер идеја, мислев нешто такво да направам, ама ете... :). Патем, ова ме потсеќа дека треба да направиме листа на сите предлошки кои можат да се користат (не категорија, бидејќи со секое користење на шаблонот, на статијата би и се додала категоријата за предлошки). --FlavrSavr 16:45, 23 Декември 2005 (UTC)
Мислам дека се сосема доволни тие 2 недели. Ако некој е заинтересиран/има време, ќе ја среди страницата. За ова би морале да ставиме соопштение на главната страна, како и мало упатство за конверзија со некоја онлајн скрипта (пр. ЕН-МК конверторот на GoodBytes). Листата на предлошки ќе треба да ја ажурираме што побрзо, како една од статиите за помош. --Misos 17:59, 23 Декември 2005 (UTC)