Википедија:ВикиПроект Вести/Водичи за стилот

Оваа страница е напатствие на македонската Википедија. Општоприфатен стандард е уредувачите да ги следат правилата, но сепак треба да се користи здрав разум и да се прават повремени исклучоци. Ако ја уредувате оваа страница, Ве молиме прво уверете се дека за вашата промена постои консензус. Ако се двоумите, прво дискутирајте на страницата за разговор.
Кратенки:
ВП:ВСТИЛ

Правила за содржината на Предлошка:Вести уреди

Предлошката Вести директно се вклучува на главната страница. Придржувајте се кон овие правила кога ќе додавате нови вести на него, бидејќи истите директно ќе се прикажат на Главната страница, која е доста видлива за читателската публика.

 1. Предлошката Вести во секое време мора да има само 4 (четири) вести по број. Не повеќе и не помалку од четири. (ова е во интерес на големината на главната страница и на подредувањето на елементите)
 2. Секоја нова вест почнува во нов ред и со симболот за ѕвезда (*), за подредување на вестите под точки.
 3. Секоја нова вест мора да има најмногу 55 (педесет и пет) збора во својата содржина, не повеќе, а да е составена од најмалку една информативна реченица.
 4. Содржината на секоја вест треба да има врска до соодветна статија која дава повеќе информации за настанот. Бидете сигурни дека статијата е соодветно цитирана. Задолжително прочитајте ги правилата за пишувањето на соодветни статии (наведени подолу) ако ја пишувате и/или уредувате соодветната статија.
 5. На врвот од Предлошка:Вести стои кодот за слика:
  [[Слика:Пример.jpg|100px|десно|Опис на сликата]]
  Задржете ја големината на сликата меѓу 100-140 пиксели и секогаш дадете информативен опис на сликата. Не ја ставајте сликата во рамка, оставете ја подредена на десната страна и бидете сигурни дека сликата е со среден опис, информација за изворот и за авторските права. Сликата мора да е слободна, (без неслободни слики и тврдење за праведна употреба!) ако сте ја подигнале сликата, бидете сигурни дека е во согласност со Википедија:Подигнување на слики.

Како да додадам нова вест на главната страница? уреди

За да ставите нова вест на главната страница, следете ги конкретните упатства:

 1. Стиснете на оваа врска.
 2. Содржината на предлошката е одбележана помеѓу овие 2 реда:
  <!-----------------СОДРЖИНАТА НА ШАБЛОНОТ Е ПОД ОВАА ЛИНИЈА----------------------->
  (содржина на вестите)
  <!-----------------СОДРЖИНАТА НА ШАБЛОНОТ Е НАД ОВАА ЛИНИЈА----------------------->
 3. Бидете сигурни дека Вашата вест е во согласност со горенаведените правила. Ставете ја новата вест најгоре, со симболот за ѕвезда (*) пред неа.
 4. Последната вест отсечете ја и ставете ја на врвот на оваа страница.
 5. Стиснете на Прегледај и осигурете се дека сѐ е во ред. Треба да има четири вести.
 6. Стиснете на Зачувај. Готови сте!
 7. ???
 8. Профит!