Координати: 42°2′5″N 27°41′44″E / 42.03472° СГШ; 27.69556° ИГД / 42.03472; 27.69556

Велека — река која се протега од северозападниот дел од Турција до југоисточна Бугарија. Велека е долга 147 километри, од кои 123 се во Бугарија, а 24 во Турција. Извира од карстните предели во турскиот дел на Странџа, а се влева во Црното Море близу селото Синеморец. Велека минува низ националниот парк „Странџа“.[1]

Велека
Veleka-river-dinev.jpg
реката Велека
Местоположба
Физички особености
Извор 
 • местоСтранџа, Турција
 • надм. вис.710 м (2,330 ст)
Устие 
 • место
Црно Море, Бугарија
Должина147 kм (482,000 ст)
Големина на сливот995 km2 (384 ми)
Особености на сливот

Ширината на реката во близина на устието е од 8 до 10 метри, а длабочина се движи од 2 до 4 метри. Во устието, Велека е широка 50 метри и длабока 7 до 8 метри, се потопуваат кратко време пред да се влее во морето. Водите на Велека се богати со флора и фауна, со повеќе од 30 видови слатководни риби, од кои најзастапен е кленот. Пет загрозени животински видови живеат во реката, како и важни регионални растенија.[2]

Сливот и притокитеУреди

 
Песочиште на утоката на реката Велека
 
Долниот тек на Велека
 
Менадри на Велека во паркот на природата Странџа

Површината на сливот на реката е 955 км2[3], а границите се следни:

 • На северозапад и север по должина на гребенот Босна, со сливовите на реките Факијска, Изворска, Ропотамо, Ѓаолска и Китенска.
 • На југозапад, реката се протега до планината Странџа и тука создава помала граница со сливот на реката Марица.
 • На југу, Велека се протеже све до слива реке Резовске.

Притоки: → Лева притока ← десна притока

 • ← Долај (во Турција)
 • → Бостанк (во Турција)
 • ← Врлидол
 • ← Катун
 • → Врлидол
 • → Младежка река
 • → Дулбок дол
 • ← Ајдера
 • → Стрмница
 • ← Грахиловски дол
 • ← Качулски дол
 • → Делижанов дол
 • ← Стоманенски дол
 • → Јаменски дол
 • → Ѓаволски дол
 • → Трашка река
 • ← Јазменски дол
 • → Шејтадол
 • → Селскији дол
 • → Керезоват дол
 • ← Богородички дол
 • → Зипков дол
 • → Еленица
 • ← Ликурашки дол
 • ← Колибарски дол
 • ← Мукио
 • ← Селмата

ПоврзаноУреди

ГалеријаУреди

НаводиУреди

 1. Mouth of Veleka River Protected Area Green Corridors.burgas.bg
 2. Abundance and biomass of fishes in the Veleka River, Bulgaria Research Gate
 3. Енциклопедия България, т.1 А-В, Издателство на БАН, София (1978). стр. 620.

Надворешни врскиУреди