Валпургиска ноќ — традиционален верски празник што го одбележуваат паганите, католиците и сатанистите,[1] а се прославува на 30 април или 1 мај во голем дел од Средна Европа и Северна Европа.[2]

Логорски оган на Валпургиска ноќ во Шведска.

Оваа прослава во повеќето земји е наречена по името на светицата Валпурга, родена во Девон, околу 710 година. Нејзиниот ден паѓа на истиот ден со оваа прослава. Валпурга е почитувана од Викинзите, кои во тие денови го прославувале доаѓањето на пролетта. Двата дена се споени во ноќна прослава.

Поврзано

уреди

Белешки

уреди
  1. „За сатанската црква“. Архивирано од изворникот на 2021-04-07. Посетено на 2008-12-02.
  2. Името на празникот е Walpurgisnacht на германски и холандски јазик, Valborgsmässoafton на шведски, Vappu на фински, Volbriöö на естонски, Valpurgijos naktis на литвански,Valpurģu nakts или Valpurģi на латвијски, čarodějnice или Valpuržina noc на чешки јазик и chódotypalenje на долнолужички јазик.

Надворешни врски

уреди