Вал (река)

(Пренасочено од Ваал)

Реката Ваал е најголемата притока на Орање во Јужна Африка. Ваал извира од Дракенсбершките Планини во Мпумаланга, источно од Јоханесбург и тече југозападно до нејзиното припојување со реката Орање, југозападно од градот Кимберли во Северниот Кејп. Таа е долга 1120 километри и ја формира границата меѓу Мпумаланга, Гаутенг и Северозападната Провинција на нејзиниот северен брег и фристејт на јужниот брег.

Реката Вал