Цитадела — тврдина што се наоѓа на врвот на Гелерт брдото во Будимпешта, Унгарија. Цитадела е унгарски збор за еден вид тврдина. Зборот се користи исклучиво од други јазици за да се повика на тврдината Гелерт Хил која зафаќа место кое имало стратешко значење во воената историја на Будимпешта.

Цитаделата на Гилерт Хил, Будимпешта
Цитаделата одозгора

Тврдината била изградена во 1851 година од Јулиуш Jaцоб фон Хајнау, командант на Австриска Империја, а ја дизајнирале Емануел Зита и Ференц Кашелик, по унгарската револуција од 1848 година. Зафаќа скоро целата висорамнина височина од 235 метри. Тврдината е градба во форма на буквата У, изградена околу централниот двор, долга 220 метри, широка 60 метри и висока 4 метри. Тврдината содржела комплет од шеесет топови.[1]

Всушност изградена од унгарски принудени работници, таа била завршена во 1854 година. Во јуни 1854 година австриските војници се населиле во тврдината. По австроунгарскиот компромис од 1867 година и основањето Австроунгарија, Унгарците барале уништување на Цитаделата, но гарнизонските војници заминале дури во 1897 година, кога главната порта била симболично оштетена. Не било касно до крајот на 1899 година, кога градот ја презеде Цитаделата. Неколку месеци подоцна, во 1900 година, ѕидовите биле срушени.

Во унгарската револуција од 1956 година, советските војници ја окупираа Цитадела и ја нападнаа во градот за време на нападот што ја собори унгарската влада во Наѓ.

Оружјето до Цитадела

До ѕидот од страната на реката Дунав, Цитадела, има отворен приказ на мала колекција на оружје на Црвената армија, поголем дел од Втората светска војна. Парчињата се следниве:

  • 76мм М1942 преградена пушка,со дизајн од 1942
  • 57мм М1943 против-тенковска пушка,со дизајн од 1943
  • 82мм ВМ-37 минофрлач, со дизајн од 1937
  • 85мм D- преградена пушка, со дизајн од 1944
  • 57мм AZP S-60 против-воздушен топ, со дизајн од 1950

Од врвот на Цитаделата, достапен е панорамски поглед на градот, Дунав и неговите осум моста.

Наводи

уреди
  1. „Citadella, Budapest“. Архивирано од изворникот на 2 October 2011.