Бугарија на Летните олимписки игри 2004

Бугарија учествувала на Летните олимписки игри 2004 во Атина, Грција, од 13 до 29 август 2004 година. Ова бил седумнаесетти настап на нацијата на Летните олимписки игри, освен во три наврати, вклучувајќи ги и Летните олимписки игри 1984 година во Лос Анџелес, поради бојкотот на Советскиот Сојуз. Бугарскиот олимписки комитет испратил 95 спортисти, 49 мажи и 46 жени, кои се натпреварувале во 19 спортови. Шампионката во стрелање и четирикратната олимпијка Марија Гроздева станала првата жена знаменосец на церемонијата на отворање.[1]

Бугарија на Олимписките игри

Знаме на Бугарија
МОК-код  BUL
НОК Бугарски олимписки комитет
БОК—врска (бугарски)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1896 • 1900 • 1904 • 1908 • 1912 • 1920 • 1924 • 1928 • 1932 • 1936 • 1948 • 1952 • 1956 • 1960 • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008 • 2012 • 2016 • 2020
Зимски олимпијади
1936 • 1948 • 1952 • 1956 • 1960 • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1994 • 1998 • 2002 • 2006 • 2010 • 2014

Медалисти уреди

Медал Име Спорт Настан Датум
  Златен Марија Гроздева Пукање пиштол од 25 м 18 август
  Златен Милен Добрев Кревање тежина Машки 94 кг 23 август
  Сребрен Јордан Јовчев Гимнастика Машки прстени 22 август
  Бронзен Борис Георгиев Бокс Лесна - велтер 28 август
  Бронзен Јордан Јовчев Гимнастика Машки под 22 август
  Бронзен Жанета Илиева
Елеонора Кежова
Зорница Маринова
Кристина Местоелова
Галина Танчева
Владислава Танчева
Гимнастика ритмичка група жени 28 август
  Бронзен Георги Георгиев Џудо Мажи до 66 кг 15 август
  Бронзен Иво Јанакиев Веслање Машки скул 19 август
  Бронзен Румјана Нејкова Веслање Женски скул 21 август
  Бронзен Марија Гроздева Стрелаштво воздушен пиштол 10 метри 15 август
  Бронзен Величко Чолаков Кревање тежина Машки +105 кг 25 август
  Бронзен Армен Назаријан Борење Грчко-римски стил - машки 60 кг 26 август

Стрелаштво уреди

Натпреварувач Настан Фаза Триесетидвафинале Шеснаесетфинале Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале/ BM
Резултат Seed Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место
Јавор Христов мажи - поединечно 641 42   Проч (POL)

W 133–132
  Чен (TPE)

L 159–170
Не се квалификувал за следната фаза

Атлетика уреди

Бугарските Натпреварувачи имале постигнато квалификациски стандарди во следните атлетски дисциплини (најмногу до 3 спортисти во секоја од дисциплините според „А“ стандардот и 1 според „Б“ стандардот“).[2][3]

Клуч
 • Белешка - Дадените дисциплини се за групната фаза на спортистот
 • П = Квалификувани за следната фаза
 • q = Квалификуван за следната фаза како најбрз губитник или, на теренски настани, по позиција без постигнување на квалификациската цел
 • NR = Национален рекорд
 • N / A = Фазата не е применлива за настанот
 • Bye = Од спортистот не се бара да се натпреварува во фаза
Мажи
Теренски настани
Натпреварувач Настан Квалификација Финале
Растојание Позиција Растојание Позиција
Николај Атанасов Скок во далечина 7,90 17 Не се квалификувал за следната фаза
Спас Бухалов Скок со стап 5,50 27 Не се квалификувал за следната фаза
Петар Дачев Скок во далечина 8.05 13 Не се квалификувал за следната фаза
Илијан Ефремов Скок со стап NM - Не се квалификувал за следната фаза
Момчил Караилиев Трискок 16.45 часот 22 Не се квалификувал за следната фаза
Галин Костадинов Фрлање ѓуле 17,75 37 Не се квалификувал за следната фаза
Ивајло Русенов Трискок 16,39 24 Не се квалификувал за следната фаза
Жени
Натпреварувач Настан Квалификација Четвртфинале Полуфинале Финале
Резултат Место Резултат Место Резултат Место Резултат Место
Маријана Димитрова 400 м 51,29 2 П Н/П 51.20 4 Не се квалификувал за следната фаза
Моника Гачевска 200 м 23,71 6 Не се квалификувал за следната фаза
Ивет Лалова 100 м 11.16 1 П 11.09 2 П 11.04 3 П 11.00 4
200 м 22,88 1 П 22,81 2 П 22,56 3 П 22.57 5
Невена Минева 20 километри пешачење Н/П DNF
Даниела Јорданова 1500 м 4: 05.87 3 П Н/П 4: 04.94 5 П 3: 59.10 5
Натпреварувач Настан Квалификација Финале
Растојание Позиција Растојание Позиција
Марија Димитрова Три скок 14.16 19 Не се квалификувал за следната фаза
Христина Георгиева Фрлање копје 55,13 32 Не се квалификувал за следната фаза
Цветанка Христова Фрлање диск 43,25 41 Не се квалификувал за следната фаза
Анелија Куманова Пукање 15.91 30 Не се квалификувал за следната фаза
Тања Стефанова Скок со стап 4.15 = 24 Не се квалификувал за следната фаза
Венелина Венева Скок во височина 1,92 15 Не се квалификувал за следната фаза
Антонија Јорданова Скок во далечина 6,45 21 Не се квалификувал за следната фаза

Бадминтон уреди

Натпреварувач Настан Шеснаесетфинале Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Final / BM
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место
Петја Неделчева жени - поединечно   Баун (DEN)

W 8–11, 11–7, 13–11
  Хе (KOR)

W 7–11, 11–5, 11–8
  Ми (CHN)

L 4–11, 1–11
Не се квалификувал за следната фаза
Нели Ботева
Петја Неделчева
Жени - двојки   Трип /
Wright (GBR)


L 15–17, 14–17
Не се квалификувал за следната фаза

Бокс уреди

Натпреварувач Настан Шеснаесетфинале Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место
Салим Салимов Light flyweight   Панон (THA)

L 14–26
Не се квалификувал за следната фаза
Детелин Далаклиев до 54 кг.   Афералинг (ETH)

W RSC
  Мамадов (AZE)

L 16–35
Не се квалификувал за следната фаза
Димитар Стилијанов до 60 кг.   Ајдин (TUR)

W 20–11
  Кан (GBR)

L 21–37
Не се квалификувал за следната фаза
Борис Георгиев до 64 кг.   Филали (ALG)

W RSC
  Ален (USA)

W 30–10
  Каримжанов (KAZ)

W 20–18
  Џонсон (CUB)

L 9–13
Не се квалификувал за следната фаза  
Сергеј Рожнов до 91 кг. Н/П   Поветкин (RUS)

L RSC
Не се квалификувал за следната фаза

Кајакарство уреди

Спринт уреди

Мажи
Натпреварувач Настан Квалификација Полуфинале Финале
Време Место Време Место Време Место
Станимир Атанасов C-1 500 м 1: 52.917 5 q 1: 50.631 2 П 1: 49.759 8
Ц-1 1000 м 3: 55.590 2 q 4: 05.664 6 Не се квалификувал за следната фаза
Петар Мерков К-1 500 м 1: 38.725 3 q 1: 42.207 6 Не се квалификувал за следната фаза
Иван Христов
Јордан Јорданов
К-2 500 м 1: 33.222 4 q 1: 33.182 5 Не се квалификувал за следната фаза
Иван Христов
Милко Казанов
Петар Мерков
> Јордан Јорданов
К-4 1000 м 2: 54.252 2 П Bye 2: 59.622 4
Жени
Натпреварувач Настан Квалификација Полуфинале Финале
Време Место Време Место Време Место
Деelyана Дачева
Бонка Пинџева
К-2 500 м 1: 44.268 5 q 1: 44.246 1 П 1: 42.553 6

Легенда за квалификации: П = Квалификување сè до финалето; q = Пласман во полуфинале

Велосипедизам уреди

Натпреварувач Настан Време Место
Димитар Господинов Трка на мажи Не завршил
Натпреварувач Настан Квалификации Фаза 1 1 Четвртфинале Полуфинале Финале
Време

брзина (km/h)
Место Противничко

Време

брзина (km/h)
Противничко

Време

брзина (km/h)
Противничко

Време

брзина (km/h)
Противничко

Време

брзина (km/h)
Противничко

Време

брзина (km/h)
Место
Евгенија Раданова спринт 12.457

57.798
12   Марес (AUS)

L
  Гранковскаја (RUS)

  Рид (USA)

L
Не се квалификувал за следната фаза 9-то место финале

  Пандлетон (GBR)

  Рид (USA)

  Хигенар (NED)

L
12
Натпреварувач Настан Време Место
Радослав Константинов Хронометар за мажи 1: 06.265 17

Коњички спорт уреди

Натпреварувач Коњ Настан Квалификација Финале Вкупно
1 коло 2 коло 3 коло Круг А Круг Б
Пенали Место Пенали Вкупно Место Пенали Вкупно Место Пенали Место Пенали Вкупно Место Пенали Место
Росен Рајчев Медок II Индивидуална 5 = 31 12 17 = 42 8 25 40 П 21 43 Не се квалификувал за следната фаза 21 43

Гимнастика уреди

Уметничка уреди

Мажи
Натпреварувач Настан Квалификација Финале
Апарат Вкупно Место Апарат Вкупно Место
F PH R V PB HB F PH R V PB HB
Филип Јанев повеќебој 9.012 8.300 8.137 9,625 8,375 9.137 52,586 46 Не се квалификувал за следната фаза
Свод Н/П 9,625 Н/П 9,625 13 П Н/П 9.581 Н/П 9.581 5
Јордан Јовчев Floor 9.700 Н/П 9.700 9 Q 9.775 Н/П 9.775  
Прстени 9.812 Н/П 9.812 2 Q 9.850 Н/П 9.850  
Жени
Натпреварувач Настан Квалификација Финале
Апарат Вкупно Место Апарат Вкупно Место
V UB BB F V UB BB F
Евгенија Кузнецова Uneven bars Н/П 8.150 Н/П 8.150 81 Не се квалификувал за следната фаза
Balance beam Н/П 8.887 Н/П 8.887 46 Не се квалификувал за следната фаза

Ритмичка уреди

Натпреварувач Настан Квалификација Финале
Обрач Топка Клубови Лента Вкупно Место Обрач Топка Клубови Лента Вкупно Место
Елизабет Паисиева Индивидуална 24,975 21.975 23,850 23.975 94,775 12 Не се квалификувал за следната фаза
Симона Пејчева 25.475 24.800 24.700 23,725 98.700 7 П 25.375 25.675 25.600 24.400 101.050 6
Натпреварувач Настан Квалификација Финале
5 ленти 3 обрачи</br> 2 топки
Вкупно Место 5 ленти 3 обрачи</br> 2 топки
Вкупно Место
Жанета Илиева
Елеонора Кежова
Зорница Маринова
Кристина Местовелова
Галина Танчева
Владислава Танчева
Тим 22.300 24.600 46.900 3 П 23.400 25.200 48.600 </img>

Џудо уреди

Натпреварувач Настан Шеснаесетфинале Осминафинале Четвртфинале Полуфинале 1 2 3 Финале
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место
Георги Георгиев −66 kg   Маргошвили (GEO)

W 1010–0012
  Демирел (TUR)

W 1020–0001
  Кипшакбајев (KAZ)

W 0100–0001
  Учисиба (JPN)

L 0000–1000
Bye   Пењас (ESP)

W 0001–0000
 
Цветана Божилова Women's +78 kg   Замботи (MEX)

L 0000–1010
Не се квалификувал за следната фаза

Веслање уреди

Мажи
Натпреварувач Настан Квалификација Повторување Полуфинале Финале
Време Место Време Место Време Место Време Место
Иво Јанакиев скул 7: 28,97 2 Р. 6: 52.51 1 SA/B/C 6: 53.43 2 ФА 6: 52,80 </img>
Жени
Натпреварувач Настан Квалификација Повторување Полуфинале Финале
Време Место Време Место Време Место Време Место
Румјана Нејкова скул 7: 35,66 1 SA/B/C Bye 7: 32.06 2 ФА 7: 23.10 </img>
Ана Чук
Милка Танчева
Спари 7: 52,45 3 Р 7: 17.16 3 ФБ Н/П 7: 11,89 8
Анет-Жаклин Бушман
Миглена Маркова
скул-двојки 7: 35.46 2 Р. 6: 52,78 1 ФА Н/П 7: 13,97 4

Легенда за квалификации: ФА = Финале А (медал); ФБ = Финале Б (немедал); ФК = Финале Ц (немедал); FD = Финале Д (немедал); FE = Финале Е (немедал); ФФ = Финале Ф (немедал); СА/Б = Полуфинале А/Б; SC/D = Полуфинале C/D; SE/F = полуфинале Е/Ф; R = Повторно полнење

Едрење уреди

Мажи
Натпреварувач Настан Трка Нето поени Конечен пласман
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 М*
Веселин Нанев Мистрал 33 DNF 33 30 30 32 30 29 33 25 30 305 33
Жени
Натпреварувач Настан Трка Нето поени Конечен пласман
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 М*
Ирина Константинова Мистрал 20 22 8 20 13 10 16 18 17 16 14 152 19

М = трка за медали; OCS = На страната на почетната линија; DSQ = Дисквалификуван; DNF = Не завршил; DNS = Не започнал; RDG = Дадена отштета

Стрелаштво уреди

Мажи
Натпреварувач Настан Квалификација Финале
Поени Место Поени Место
Тању Кирјаков Воздушен пиштол 10 метри 583 = 4 П 683.4 4
Пиштол 50 метри 562 6 П 654.3 7
Емил Милев Пиштол 25 метри 582 9 Не се квалификувал за следната фаза
Жени
Натпреварувач Настан Квалификација Финале
Поени Место Поени Место
Марија Гроздева Воздушен пиштол 10 метри 386 година = 2 П 482,3* </img>
Пиштол од 25 м 585 3 П 688,2 ОР  

Пливање уреди

Мажи
Натпреварувач Настан Квалификација Полуфинале Финале
Време Место Време Место Време Место
Михаил Александров 200 м слободно 1: 52.12 31 Не се квалификувал за следната фаза
200 м градно 2: 17.19 28 Не се квалификувал за следната фаза
200 метри индивидуално мешано 2: 02.39 18 Не се квалификувал за следната фаза
Рајчин Антонов 50 м слободно 23,67 52 Не се квалификувал за следната фаза
100 м слободен стил 52.33 52 Не се квалификувал за следната фаза
Георги Палазов 100 метри делфин 54,91 НР 40 Не се квалификувал за следната фаза
200 м делфин 2: 02.15 26 Не се квалификувал за следната фаза
Петар Стојчев 400 м слободно 3:59,86 32 Н/П Не се квалификувал за следната фаза
Слободен стил 1500 метри 15: 28.32 17 Н/П Не се квалификувал за следната фаза
Жени
Натпреварувач Настан Квалификација Финале
Време Место Време Место
Ана Дангалакова 400 метри индивидуално мешано 5: 01,00 часот 23 Не се квалификувал за следната фаза
Иванка Моралиева 400 м слободно 4: 25,92 36 Не се квалификувал за следната фаза
800 метри слободен стил 9: 03.13 26 Не се квалификувал за следната фаза

Синхронизирано пливање уреди

Атлетичар Настан Техничка рутина Елиминации Финале
Поени Место Поени Вкупно Место Поени Вкупно Место
Асија Анастасова
Богдана Зарева
Дует 41,583 20 41.834 83.417 20 Не се квалификувал за следната фаза

Тенис уреди

Натпреварувач Настан Триесетидвафинале Шеснаесетфинале Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале/ BM
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место
Магдалена Малеева жени поединечно   Закопалова (CZE)

W 6–1, 6–4
  Данилиду (GRE)

L 6–2, 4–6, 4-6
Не се квалификувал за следната фаза

Одбојка уреди

Плажа уреди

Натпреварувач Настан Елиминации Мето Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место
Петја Јанчулова
Цветелина Јанчулова
жени Pool E
  КукСандерсон (AUS)

L 0 – 2 (16–21, 12–21)

  ПолРау (GER)

W 2 – 1 (18–21, 21–19, 15–13)

  Ван ЛуВенхуј (CHN)

W 2 – 0 (21–19, 21–17)
3 Q   БедеБехар (BRA)

L 1 – 2 (21–18, 16–21, 11–15)
Не се квалификувал за следната фаза

Кревање тежина уреди

Мажи
Натпреварувач Настан Еден потег Постепено Вкупно Место
Резултат Место Резултат Место
Севдалин Минчев −62 кг 137,5 4 170 DNF 137,5 DNF
Иван Стоицов −77 кг 155 = 11 200 = 2 355 8
Милен Добрев −94 кг 187,5 ОР 1 220 = 1 407,5  
Николај Колев 177,5 6 217,5 DNF 177,5 DNF
Величко Чолаков +105 кг 207,5 2 240 = 4 447,5 </img>
Жени
Натпреварувач Настан Еден потег Постепено Вкупно Место
Резултат Место Резултат Место
Изабела Драгнева −48 кг 82,5 = 4 105 = 6 187.5 5
Златина Атанасова 858 кг 90 = 11 115 12 205 12
Славејка Ружинска −69 кг 115 4 135 = 4 250 4
Милена Трендафилова 105 = 6 132,5 6 237,5 6

Борење уреди

Клуч
 • VT - Победа со предавање.
 • PP - Одлука по поени - губитник со технички поени.
 • PO - Одлука по поени - губитник без технички поени.
Машки слободен стил
Натпреварувач Настан Елиминации Четвртфинале Полуфинале Финале / BM
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место
Радослав Великов −55 kg   Вилијамс (RSA)

W 4–1 SP
  Ли (CHN)

L 1–3 PP
Н/П 2 Не се квалификувал за следната фаза 9
Ivan Djorev −60 kg   Квинтана (CUB)

L 0–3 PO
  Кумар (IND)

L 0–3 PO
Н/П 3 Не се квалификувал за следната фаза 18
Серафим Брзаков −66 kg   МекДоналд (CAN)

W 4–0 ST
  Спиридонов (KAZ)

L 1–3 PP
Н/П 2 Не се квалификувал за следната фаза 8
Николај Паслар −74 kg   Брзозовски (POL)

L 1–3 PP
  Османов (MKD)

W 3–1 PP
Н/П 2 Не се квалификувал за следната фаза 11
Мирослав Гочев −84 kg   Ибрагимов (MKD)

W 3–1 PP
  Moon E-J (KOR)

L 1–3 PP
Н/П 2 Не се квалификувал за следната фаза 12
Красимир Кочев −96 kg   Крупнјаков (KGZ)

L 1–3 PP
  Ибрагимов (UZB)

L 0–3 PO
Н/П 3 Не се квалификувал за следната фаза 17
Bozhidar Boyadzhiev −120 kg   Резај (IRI)

L 0–3 PO
  Хринкевич (BLR)

W 3–1 PP
  Осөхбајар (MGL)

W 5–0 VT
2 Не се квалификувал за следната фаза 8
Грчко-римски стил
Натпреварувач Настан Елиминации Четвртфинале Полуфинале Финале / BM
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место
Армен Назарјан −60 kg   ел-Гарабли (EGY)

W 3–1 PP
  Хвошт (UKR)

W 3–1 PP
Н/П 1 Q   сасамото (JPN)

W 3–1 PP
  Jung J-H (KOR)

L 1–3 PP
  Шевцов (RUS)

W 3–1 PP
 
Николај Гергов −66 kg   Фјуреди (HUN)

W 3–1 PP
  Суб (KOR)

L 0–3 PO
Н/П 2 Не се квалификувал за следната фаза 14
Владислав Методиев −84 kg   Томберг (EST)

W 3–0 PO
  Јерликаја (TUR)

L 1–3 PP
  Дараган (UKR)

L 0–5 VB
3 Не се квалификувал за следната фаза 12
Калојан Динчев −96 kg   Тарконг (PLW)

W 4–0 ST
  Чхаидзе (KGZ)

L 1–3 PP
Н/П 2 Не се квалификувал за следната фаза 8
Сергеј Мурејко −120 kg   Микулски (POL)

W 3–0 PO
  Гарднер (USA)

L 1–3 PP
  Мизгаитис (LTU)

W 3–1 PP
2 Не се квалификувал за следната фаза 8
Слободен стил за жени
Натпреварувач Настан Елиминации Класификација Полуфинале Финале / BM
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место Противнички
резултат
Противнички
резултат
Противнички
резултат
Место
Станка Златева −72 kg   Хамагучи (JPN)

L 0–4 ST
  Монтгомери (USA)

L 0–5 VT
3 Не се квалификувал за следната фаза 12

Наводи уреди

 1. „Mariya Grozdeva To Bear The Flag“. Standart. 12 August 2004. Архивирано од изворникот на 31 March 2014. Посетено на 31 March 2014.
 2. „iaaf.org – Top Lists“. IAAF. Посетено на June 4, 2011.
 3. „IAAF Games of the XXX Olympiad – Athens 2004 Entry Standards“. IAAF. Посетено на 4 June 2011.

Надворешни врски уреди