Борџија (Borgia) — европска папско семејство од италијанско и шпанско потекло. Името доаѓа од градот Борха, Сарагоса, кои бил феудален имот на семејството која била дел од арагонската аристократија. Семејството Борџија во текот на ренесансата стнале моќна и влијателно семејство. Тие биле покровители на уметноста, а нивната поддршка им овозможила на многу уметници на ренесансата да го остварат својот потенцијал. Најбрилијантните личности на оваа ера редовно го посетувале нивниот двор.

Борџија


Members of the Family
Папа Каликст III (31 декември 1378 – 6 август 1458)
Папа Александар VI (1 јануари 1431–18 август 1503)
Педро Луис де борџија Ланзол де Романи (1472-1511)
Џовани Борџија (1474–14 јуни 1497)
Чезаре Борџија (13 септември 1475 or April 1476–12 март 1507)
Лукреција Борџија (18 април 1480–24 јуни 1519)
Хофре Борџија (1482–1522)
Џовани Борџија (март 1498–1548)
Франсиско Борџија (28 октомври 1510–30 септември 1572)

Гаспар де Борџија (26 јуни 1580–28 декември 1645)

Во периодот помеѓу 1400 и 1500 година, семејството Борџија дала двајца папи: Каликст III (1455-1458 година) и Александар VI (1492-1503 година). Денес семејството најмногу се памети по корупцијата за време на Александар VI. Тие се обвинети за многу различни кривични дела: прељуба, кражба, силување, поткуп, инцест, убиство (особено убиства со труења [1]) и слично. Поради нивниот стремеж за моќ, семејството Борџија стекнале моќни непријатели.

Извори уреди

  1. Arsenic: A Murderous History. Dartmouth Toxic Metals Research Program, 2009