Борислав Траиковски

Борислав Траиковски (Битола, 15 јуни 1917Битола, 11 октомври 1996)[1] - македонски сликар и педагог.

Борислав Траиковски
Роден 15 јуни 1917
Битола
Починал 11 октомври 1996
Битола
Националност Македонец
Занимање сликар и педагог

ЖивотописУреди

Борислав Траиковски основно и средно образование завршил во родниот крај, а во 1951 г. дипломирал на Академијата на ликовна уметност на Универзитетот во Белград. Бил член на ДНУ, најзначаен член на ликовната група ВДИСТ[2].

Самостојно и групно академскиот сликар Борислав Траиковски има излагано во повеќе градови во земјата и странство и тоа: во Битола, Прилеп, Скопје, Струга, Белград, Загреб, Лондон, Братфорд, Ферара, Париз. Јубилејната изложба по повод 40 години творештво (1991) претставува потврдување на неговата ликовна персоналност. Со оваа изложба се заокружила целокупната творечка активност на Траиковски, значајна со својата доследност и кохерентност за развојот на македонското современо сликарство во целина.

ТворештвоУреди

Траиковски на автор на делата:

  • „Сива вода“ (1954),
  • „Квечерина“ (1959),
  • „Вишнеење“ (1963),
  • „Последната слика“ (1994),
  • „Поклонување“ (1993).

Неговите ликовни дела се чуваат во повеќе галерии и приватни колекции во земјата и странство.

НаградиУреди

За уметничките постигања има добиено голем број награди и признанија меѓу кои[2]:

НаводиУреди

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 1501. ISBN 978-608-203-024-1.
  2. 2,0 2,1 Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 231. ISBN 978-9989-2783-0-3.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)