Божин Шерденковски

македонски градежен инженер

Божин Шерденковски (1 ноември 1928 во Љубојно2010) — македонски градежен инженер и универзитетски професор на Градежниот факултет во Скопје.[1]

Божин Шерденковски
Роден 1 ноември 1928
Љубојно, Кралство Југославија
Починал 2010(2010-00-00) (возр. 81–82)
Националност Македонец
Занимање градежен инженер, универзитетски професор

Животопис уреди

Основното училиште го завршил во родното место, а на градежниот оддел при Техничкиот факултет се запишал во 1951 година и дипломирал во јуни 1958 година. За асистент по предметот мелиорации со хидротехнички објекти бил избран во април 1963 година. Во 1969 повторно бил избран за асистент, а во јуни 1971 година бил избран за доцент на група предмети. Во ноември 1976 година бил избран за вонреден професор.[2]

Шерденковски бил редовен универзитетски професор на Градежниот факултет во Скопје од 1981 година до неговото пензионирање во 1988 година по предметот Хидротехнички мелиорации. Во периодот 1981-1983 ја извршувал функцијата продекан.[3]

Пред доаѓањето на факултетот во 1965 година работел во ГП „Пелагонија“.

Учествувал во реализацијата на повеќе хидромелиоративни системи („Овче Поле“, „Прилеп“ и други).

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Швајцарско-македонски“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 1651. Text "series " ignored (help)
  2. „ДЕЛ ОД ОБРАЗОВНИТЕ И ОПШТЕСТВЕНИТЕ КАДРИ ОД ЉУБОЈНО - ДЕЛ I (7)“. Македонска нација. Посетено на 2023-10-31.
  3. „Претходни деканати | Градежен факултет-Скопје“ (англиски). Посетено на 2023-10-31.