Битола, мој роден крај

„Битола, мој роден крај“македонска народна песна, текст и музика од Ајри Демировски. Песната била напишана во 1944 година во Загреб, а првпат била изведена во 1950 година на прослава во Битола.[2]

„Битола, мој роден крај“
Песна од Ајри Демировски
Благоја Петров-Караѓуле
Александар Сариевски
Виолета Томовска
Октет Македонија
Анка Гиева
Петранка Костадинова и Драгица Мавровска
Кевсер Селимова и Ѓорѓи Желчески
Гарабет Тавитјан, Гарабет Тавитјан (син), Диран Тавитјан и Оливер Драгојевиќ
[1]
Јазикмакедонски
Напишана1944
Објавена1950
Жанрмакедонска народна музика
Должина3:04
ПеснописецАјри Демировски
Композитор(и)Ајри Демировски

ИсторијаУреди

Демировски ја напишал песната во 1944 година во Загреб каде го изучувал графичкиот занает и имал носталгија за Битола. Својата прва изведба песната ја доживеала на прослава пред Народниот театар во Битола каде ја испеал Ајри во придружба на оркестарот на Радио Битола.[2]

ТекстУреди

Битола, мој роден крај,
Во тебе сум роден,
За мене си рај.
Битола, мој роден крај,
Јас те сакам од срце, знај.
Битола, мој роден крај,
Јас те сакам, за тебе пеам.
Многу градови, села пројдов,
Како тебе Битола, нигде не најдов.
Битола, мој роден крај,
Јас те сакам од срце, знај.
Битола, мој роден крај,
Јас те сакам, за тебе пеам.
Еј, роден крај, кој би можел,
Збогум да ти рече, да не заплаче.
Битола, мој роден крај,
Јас те сакам од срце, знај.
Битола, мој роден крај,
Јас те сакам, за тебе пеам.

НаводиУреди

  1. „Битола, мој роден крај“. pesna.org. 2 ноември 2009. Посетено на 4 февруари 2021.
  2. 2,0 2,1 „Како се роди песната „Битола, мој роден крај". Bitola info. 2008. Посетено на 4 февруари 2021.

Надворешни врскиУреди