Битка кај Музаки

Битка кај Бецека (грчки: Mάχη του Μουζακίου) — битка помеѓу грчките нередовни војници со заштитна поддршка на грчката армија на Кралството Грција и Отоманското Царство, одржана на 4 мај 1878 година.

Битка кај Музаки
Дел од Руско-турска војна (1877-1878)
Датум 4 мај 1878
Место Музаки, Тесалија
Исход Грчка победа
Завојувани страни
Кралство Грција Flag of the Ottoman Empire (1844–1922).svg Отоманско Царство
Команданти и водачи
Стилијанос Цавелас Flag of the Ottoman Empire (1844–1922).svg Муса Гека

Тоа е еден од главните настани на грчките бунтови што избувнале во Тесалија и Епир за време на Руско-турската војна од 1877-1878 година.

ПозадинаУреди

Создавањето на независната грчка држава го проширил иредентизмот и во други, османлиски области со грчки жители како што се Тесалија, Епир и Македонија.[1]

Во Западна Тесалија, агитациите започнале без официјално учество на Грчката армија, но тајно бил испратен комитет од грчки офицери за да го координира малтретирањето на отоманските трупи со локалните герилски одреди.[2]

Штабот бил инсталиран во Лутро Кардицас, под целосна команда на артилерискиот полковник Константинос Искономахос, потпомогнат од капетаните Георгиос Филаретос и Јоанис Иглесис.[3]

НастаниУреди

Герилското војување веќе било ендемично во областа против Турците и Албанците. До почетокот на март 1878 година, локалниот поглавар Танасис Зиакас и неговата чета на разбојници Аграфиот се побуниле во селата Вуништа, Граништа и Месеникола.[4]

Стилијанос Цаварас, постар водник во грчката армија, исто така формирал компактна сила со Каракачански и влашки клефтови, многу од нив членови на злогласната банда Арванитакис.[5]

Двете групи се собрале заедно и насочиле напад врз селото Музаки, кое било стратешка точка во регионот, клучна за набавка на храна и вода. Покрај тоа, тоа била можност да се привлечат османлиските трупи од големите градови во селата.

БиткаУреди

Веста за овие настани и фактот дека во опасност имало значителна популација турски земјопоседници и муслимански Албанци набргу стигнала до Трикала, каде што властите испратиле чета од војници под Муса Гека за да го закрепнат селото и да го задушат бунтот.

За Грците, тоа била витална можност да се победи голем непријател, затоа војниците од редовната грчка армија биле распоредени за да ги поддржат нерегуларните војници. Се чинело дека отоманските трупи не очекувале да се соочат со други сили освен со банда клефтови, како што биле навикнати да се справуваат со години, па нивната сила се свела на лесни коњаници и пешадиски трупи.

Како резултат на тоа, Османлиите биле изненадени и целосно поразени од многу посилните и подобро опремени грчки трупи под поручници Георгиос Александрис и Такис Стурнарис на 4 мај 1878 година. Турците претрпеле големи загуби, а самиот Гека бил заробен.[6]

ПоследициУреди

Малата победа во Музаки го зголемил моралот на бунтовниците, но не ја променила реалноста на теренот: Османлиите набрзо го прекинале бунтот, додека Грција била притисната од Големите сили да ја отстрани поддршката кон бунтовниците. Сепак, на крајот, Тесалија ќе биде инкорпорирана во грчкото кралство во 1881 година.[7]

НаводиУреди

  1. Douglas Dakin "The unification of Greece, 1770-1923", pg.129
  2. William Kinnaird Rose: "With the Greeks in Thessaly" Elibron Classics. 2005 - Adamant Media Corporation, pg.50
  3. P. Mesiakaris. "e-Karditsa.gr -"
  4. P. Mesiakaris. "e-Karditsa.gr -"
  5. Romilly Jenkins “The Dilessi Murders – Greek Brigands and English Hostages", Prion Books 1981, pp. 34-36
  6. P. Mesiakaris. "e-Karditsa.gr -"
  7. Ellis Ashmead Bartlett: "The Battlefields of Thessaly: with Personal Experiences in Turkey and Greece" Elibron Classics. 2005 - Adamant Media Corporation