Битката кај Мишар траела од 13 август до 15 август 1806 година помеѓу Отоманското Царство и српските востаници. Битката е дел од т.н. Прво српско востание и во неа победиле српските востаници.

Битка кај Мишар
Дел од Прво српско востание
Датум 12 - 15 август 1806
Место Мишар, Србија
Исход Српска победа
Завојувани страни
Србија Српски револуционери Османлиско Царство Отоманско Царство
Команданти и водачи
Србија Караѓорѓе Петровиќ
Србија Јаков Ненадовиќ
Османлиско Царство Сулејман Паша
Сила
9,500 40,000

Битката кај Мишар е опеана во истоимената (српски: Бој на Мишару) српска епска песна.[1]

Наводи уреди

  1. „Бој на Мишару“, во: Војислав Ђурић, Антологија српских народних јуначких песама. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 479.