Битка кај Кјари

Битката кај Кјари започнала на 1 септември 1701 година. Оваа битка е прва од серијата војни за шпанското наследство. Конфликтот започнал помеѓу Австрија и Франција. Австриската војска, била раководена од страна на Евгениј Савојски. Тој со својата војска преминал кон северна Италија и Венецијанската Република, која била неутрална во оваа војна. Кај градот Кјари ги поразил француските војски кои биле раководени од страна на Франсоа де Нефвил, војвода од Вилроа. Битката траела два часа, а Французите имале околу 3.000 жртви.

Битка кај Кјари
Дел од Војната за шпанското наследство
Battle of Chiari, 1701.png
„Битката кај Кјари“ од Јан ван Хухтенбург.
Датум 1 септември 1701
Место Кјари, Ломбардија, Италија
Исход победа на Хабсбуршка Австрија
Завојувани страни
Habsburg Monarchy Хабсбуршка Австрија Франција Франција
Шпанија Шпанија
Савоја Савоја
Команданти и водачи
Евгениј Савојски Франсоа де Нефвил
Сила
30 000 45 000
Жртви и загуби
150 3000