Битка кај Кизил Тепе

Битката кај Кизил Тепе се одвила на 25 јуни 1877 година помеѓу силите на Руската Империја и Отоманското Царство. Битката е дел од Руско-турската војна од 1877-1878 година. Во битката, Османлиите издвојувале победа.

Битка кај Кизил Тепе
Дел од Руско-турска војна (1877–1878)
Battle Kizil-tepe.jpg
Датум 25 јуни 1877
Место блиску цКарс
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
 Руско Царство  Османлиско Царство