Битка кај Каматеро

Битката кај Каматеро се водела помеѓу Грците и Османлиите и претставува дел од Грчката војна за независност. Битката се одвила на 5 февруари 1827 година. На чело на грчките востаници бил Константин Денис Бурбаки, наспроти османлиската на чие чело бил Решид Мехмед Паша. Во битката Османлиите ги поразиле на грчките револуционери.[1]

Битка кај Каматеро
Дел од Грчка војна за независност
Датум 5 февруари 1827
Место Каматеро, Грција
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Flag of Greece (1821).svg Грчки револуционери Flag of the Ottoman Empire (1453-1844).svg Османлиско Царство
Команданти и водачи
Константин Денис Бурбаки , Васос Нотарас, Панајотаки Нотарас Решид Мехмед Паша
Сила
2,800 војници
Жртви и загуби
500 војници[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Finlay, pp. 131-132.