Битка кај Геронтас

Битката на Геронтас (грчки: Ναυμαχία του Γέροντα) била поморска битка во близина на островот Лерос во југоисточниот дел на Егејско Море. На 29 август 1824 година, грчката флота од 75 бродови ја поразила османлиската која броела околу 400 бродови дојдени од Египет, Тунис и Алжир.

Битка кај Геронтас
Дел од Грчка војна за независност
Датум 29 август 1824
Место Егејско Море
Исход Победа на грците
Завојувани страни
Грција Грчка морнарица Османлиска морнарица
Команданти и водачи
Андреас Вокос Миаоулис Коха Мехмед Хусрев Паша
Сила
75 бродови 100 воени бродови, 300 карго бродови
Жртви и загуби
непознато Најмалку 30 бродови

Битката на Геронтас била една од повеќето поморски одлучувачки битки во Грчката војна за независност, која во крајна сметка ја обезбедила грчката контрола на островот Самос.