Битката на Неретва (филм)

„Битката на Неретва“ (српскохрватски: Битка на Неретви) — филм на режисерот Вељко Булајиќ од 1969 година. Главните улоги ги играат: Коле Ангеловски, Столе Аранѓеловиќ, Фарук Беголи, Сергеј Бондарчук, Јул Бринер, Франко Неро.[1]

Синопсис

уреди

За време на Втората светска војна, стравувајќи од можната сојузничка инвазија на Балканот, германската војска презема голема офанзива против партизаните во западна Босна. Опколени од многубројниот непријател, единствениот пат за партизаните и илјадниците бегалци е мостот на реката Неретва...

Наводи

уреди