Биљана Раева

политичарка
(Пренасочено од Билјана Раева)

Билјана Илиева Раева е бугарски политичар, магистер по економија и европратеник од НДСВ.

Билјана Раева
Родена 12 јули 1973
Варна, Бугарија

Завршила "Меѓународни и економски односи" во Краков. Стипендист е во Школата за постдипломска квалификација по меѓународни и европски прашања и управување на Универзитетот во Амстердам.

Во 2000 година е стажант во Европската комисија во Брисел, Белгија. Шест месеци работи во Генералната дирекција "Информационо општество". Во април следната година е назначена за експерт по информации и комуникации во "Евроситис" - организација на големите европски градови во Брисел, Белгија. Од 2005 година е директор на дирекција "Управување на проекти и програми" во Министерството на државната администрација и административната реформа.

Билјана Раева е европратеник од групата на либералите (ALDE). Во нејзините приоритети основно место зазема политиката на зачувување на бугарските малцински групи на Балканот и во светот, како и зачувувањето на бугарското културно-историско наследство во Македонија. Во 2008 година по иницијатива на Билјана Раева во Европскиот парламент е претставено фототипното издание на Алманах "Македонија".

Надворешни врски уреди