Бејкеров Остров

Бејкеровиот Остров или Бејкер (англ. Baker Island) е атол во Пацификот кој припаѓа на американските острови. Има површина од 1,5 км2 и се наоѓа југозападно од Хонолулу на координатите 11.7 северно и 28.7 западно.

Бејкеровиот Остров
Карта на Бејкеровиот Остров

ИсторијаУреди

САд го имаат припоено островот во 1857. година. Во 1935. имало обид да сенасели, што и не успеало поради почетокот на Втората светска војна.