Бело вино е вино чија боја може да биде светло-жолта, жолто-зелена, или жолто-златна боја.[1] Се произведува од белите (златните, зелените) сорти на гроѕјето.

Чаша бело вино
Дегустација на вино во Торонтес во Кафаиат, Аргентина

Тоа е произведено со алкохолна ферментација на не обоени видови на грозје кои може да имаат бела или црна кожа. Се прави да имa жолта боја, како и да се одржи жолтата транспарентна боја во финалниот производ. Големиот број на различни видови на бело вино доаѓа од голем број на сорти, методи на производство на вино, а исто така и соодносот на остаток на шеќер.

Белото вино постои повеќе од 2500 години. Денес го има во сите земји чии жители пијат вино: Европа, Америка, Океанија, а помалку во Азија и Африка поради климатски и религиозни причини.

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. „Characterize Types of White Wine by Color“.