Белоруска православна црква

Белоруска православна црква (руски: Белорусская Православная Церковь; белоруски: Беларуская праваслаўная царква) — службено име на „Белоруската егзархија“ (руски: Белорусский экзархат) на Руската православна црква во Белорусија. Претставува сојуз на руските православни епархии на територијата на Белорусија и е најголема религиозна организација во државата, обединувајќи го преовладувачкото мнозинство на православните христијани.

Катедралата на Светиот Дух, средишна православна црква во Минск

Предводник на Белоруската православна црква е Павле.

Црквата ужива многу помал степен на автономија споредено со Украинската православна црква на Московската патријаршија, која е полуавтономна со РПЦ.

Белоруската православна црква силно се спротивставува на помалата и главно емиграциски настроената Белоруска автокефална православна црква.

СтруктураУреди

Структурата на Белоруската православна црква се состои од 11 епархии

Надворешни врскиУреди