Бездомништво во Индонезија

Бездомништвото во Индонезија се однесува на прашањето на бездомништвото, состојба во која луѓето немаат стабилно и соодветно место за домување. Се проценува дека бројот на бездомници во Индонезија е до 3 милиони луѓе во земјата, над 28.000 само во Џакарта.[1][2] Голем број поими се користени за да бидат опишани бездомниците во Индонезија, вклучително и „тунависма“ (индонезиски: tunawisma) што е користен од властите, и геланданган (gelandangan), што значи „скитник“.[3][4]

Уличните бездомници често се мета на полициски рации кои наведуваат дека причината е дека бездомниците „ја нарушуваат привлечноста на градот“.[2] Секојдневно просат во градот на раскрсниците на патиштата и облечени во костими за да се скријат од полицијата која ги гони.

Присилно иселување

уреди

Една од причините за бездомништвото во Индонезија е принудното иселување. Според истражувачите, меѓу 2000 и 2005 година над 92.000 луѓе биле насилно иселени од нивните домови.[5]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Homelessness statistics“. homlessworldcup.org. Посетено на 6 јуни 2024.
  2. 2,0 2,1 Levinson, David. Encyclopedia of homelessness. Том 1. Sage, 2004.
  3. Tipple, Graham, and Suzanne Speak. "Attitudes to and interventions in Homelessness: Insights from an International Study." In paper delivered to International Conference Adequate and Affordable Housing for All, јуни, стр. 24-27. 2004.
  4. „Badan Pusat Statistik“. www.bps.go.id. Посетено на 6 јуни 2024.
  5. Rahardjo, Tjahjono. "Forced eviction, homelessness and the right to housing in Indonesia." In conference on Homelessness: A Global Perspective, Њу Делхи, стр. 9-13. 2006.