Бангкок (тајландски: กรุงเทพมหานคร) — главен и најголем град на Тајланд. Позициран е при вливањето на реката Чао Праја кај Тајландскиот Залив. Според населението Бангкок е дваесет и втор по ред најголем град во светот.

Бангкок
กรุงเทพมหานคร
Бангкок
Бангкок
Бангкок
Официјално знаме на Бангкок
Знаме
Официјален печат на Бангкок
Печат
Местоположба
Местоположба на Бангкок
Местоположба на Бангкок
Локацијата на Бангкок во Тајланд означена со црвено
Координати

13°45′8″N, 100°29′38″E

Општи податоци
Име
- изворно
Бангкок
  กรุงเทพมหานคร
Официјална страница http://city.bangkok.go.th
Управа
Земја  Тајланд
Покраини
Географија
Површина 1,568.737 км²
Население
Население 8,160,522 (јули 2007)
Густина 4,051 ж/км²

Бангкок е еден од најекономско динамичните градови во југоисточна Азија. Туризмот е главен фактор во економијата на Бангкок и се смета дека Бангкок дури ќе ги надмине центрите на Сингапур и Хонгконг, но градот страда од тешки инфраструктурни и социални проблеми како резултат на неговиот брз раст. Светската метеоролошка организација објавила дека Бангкок е најжешкиот град во светот.

Знаменитости

уреди

Храмови

уреди