Балтичко Море

(Пренасочено од Балтичкото Море)

Балтичкото Мореморе во северна и североисточна Европа и со Северно Море е поврзано со тесните протеци Скагерак и Категат кои се наоѓаат помеѓу Данска од една и Скандинавскиот Полуостров од друга страна.

Балтичко Море
Батиметриска карта на Балтичкото Море
ПодрачјеЕвропа
Координати58°N 20°E / 58° СГШ; 20° ИГД / 58; 20
Најг. должина1600 км
Најг. ширина193 км
Површина&10000000000377000000000377.000 км2
Прос. длабочина55 м
Зафатнина20000 км3
Сателитска снимка на Балтикот

Поради неговата голема географска ширина, малите протоци со Северно Море кои не дозволуваат голема размена на вода, големиот прилив на слатка вода и ладната клима, ова море е едно од најслатките мориња на светот. Поедини негови делови во текот на годината се замрзнати. На неговите брагови излегуваат Данска, Шведска, Финска, Русија, Естонија, Летонија, Литванија, Полска и Германија. Според важноста на земјите кои овде се наоѓаат, како и според обемот на сообраќајот кој овде се одвива, Балтичкото Море може да се нарече „Северно“ Средоземно Море.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди