ББИБП-КорВвакцина на Кинеската Национална Фармацевтска Групација (Синофарм) создадена користејќи умртвен SARS-CoV-2 вирус.

BBIBP-CorV
ББИБП-КорВ
Опис на вакцината
Целна болестКОВИД-19
ВидУмртвен вирус
Клинички податоци
Начин на издавање
Начин на
примена
Интрамускулна
Назнака
ATC коднема
DrugBankDB15807

Технологија уреди

Оваа вакцина е онеспособена и користи потрадиционална технологија која е слична со онаа на онеспособените полио вакцини. Првично, примерок на SARS-CoV-2 од Кина, способен за брза мултипликација бил искористен за одгледување на големи количини на вирус со употреба на веро клетки. Потоа вирусните честички се онеспособени со бета-пропиолактон преку врзување со нивните гени, што ги остава вирусните честички интактни. На добиените онеспособени вируси е додаден адјуванс на основа на алуминиум.[1]

Наводи уреди

  1. Corum, Jonathan; Zimmer, Carl (2021-04-26). „How the Sinopharm Vaccine Works“. The New York Times. ISSN 0362-4331. Посетено на 2021-04-29.