Аудеркерк кај Амстел


Центарот (темнозелено) и статистичкиот регион (светлозелено) на Аудеркерк кај Амстел и општината Аудер-Амстел.

Аудеркерк кај Амстел или Аудеркерк ан де Амстел (хол. Ouderkerk aan de Amstel) (52°18′N 4°55′E / 52.300° СГШ; 4.917° ИГД / 52.300; 4.917) е гратче во провинцијата Северна Холандија во Холандија. Во голем дел ѝ припаѓа на општината Аудер-Амстел, и се наоѓа 9 км јужно од Амстердам. Мал дел од местото ѝ припаѓа на општината Амстелвен.

Улица во Аудеркерк кај Амстел

Во 2001, Аудеркерк крај Амстел броел 7256 жители. Изградената површина на градот зафаќала 1.5 км2, и во неа имало 3043 домови.[1] Статистичкиот регион „Аудеркерк крај Амстел“, на кој може да припаѓа и периферијата на местото како и околните рурални подрачја брои 7480 жители.[2]

Во градот се наоѓаат гробиштата Бет Хајм, најстарите еврејски гробишта во Холандија[3], каде, меѓу другите се погребани и родителите на филозофот Барух Спиноза.

Наводи уреди

  1. Статистика Холандија (CBS), Bevolkingskernen in Nederland 2001 Архивирано на 24 јануари 2007 г.. (Статистиките важат за непрекинатиот изграден простор).
  2. Статистика Холандија (CBS), Statline: Kerncijfers wijken en buurten 2003-2005. По податок од 1 јануари, 2005.
  3. L. alvarez Vega, the Beth Haim of Ouderkerk aan de Amstel, 1994