Астеропа (нејзиното име на старогрчки значи: „Сончев лик“) во старогрчката митологија била нимфа, позната уште како Хесперија.[1]

Смртта на Астеропа, слика на Ели Делонеј.

Митологија

уреди
 
Есак и Астеропа, гравура на Јохан Урлих Краус (1690 год.).

Астеропа била нимфа, една од Најадите, а според Аполодор и ОвидиевитеМетаморфози“, таа била ќерка на речниот бог Кебрен и потекнувала од неговата река во Троада. Според една верзија, таа била сопруга на тројанскиот принц Есак и сестра на Енона, сопругата на Парис.[2] Според друго предание, таа умрела така што стапнала на змија која ја каснала. Нејзиното име повеќе би одговарало на ѕвездена нимфа отколку на Најада, така што можеби симболизирала ѕвезда која паѓа и „умира“ при падот на Земјата.[3]

 
Есак и Есперија, гравура на Вирџил Солис.

Други личности

уреди

Наводи

уреди
  1. -{Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology}- -{Greek Mythology Link: NYMPHS}-; -{List of NYMPHS}-
  2. „Registar imena i reči s objašnjenjima“ во: Krista Volf, Kasandra. Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 164.
  3. -{theoi.com: Asterope}-
  4. „-{Greek Myth Index: Celaeno}-“. Архивирано од изворникот на 16 декември 2010. Посетено на 25 септември 2010.
  5. -{theoi.com: Sterope}-
  6. 6,0 6,1 -{Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology}- -{Greek Mythology Link: Dictionary}-; -{Artaceus to Boetis}-