Аполодор

Аполодор (грчки: Απολλοδορος) бил старогрчки писател, филолог и архитект, кој живеел во средината на 2 век п.н.е. Негов учител му бил Диоген од Вавило. Во Александрија живеел до 146 п.н.е., кога побегнал или бил прогонет. По ова тој заминал во Атина.

Аполодор
Роден 180 п.н.е.
Атина
Починал 119 п.н.е.
Атина
Занимање писател, филолог и архитект

Најпознат е по своето дело Хроника (Χρονικά) и „За боговете“ (Peri theon), а се смета и за автор на Митолошка библиотека. единствениот труд за старогрчката митологија кој денеска е зачуван.