Асијат е гратче во општината Касуитсуп во западен Гренланд, сместен на Асиатскиoт Архипелаг, на бреговите на заливот Диско. Со население од 3.005 жители, Аасиат е петти град по големина на Гренланд.

Поглед кон Асијат