Архиви на Друштвото на народите

Архивата на Друштвото на народите е збирка на историски записи и официјални документи на Друштвото на народите. Колекцијата е сместена во Канцеларијата на Обединетите нации во Женева (УНОГ), каде што управува со одделот за институционална меморија (ИМС) на Библиотеката на ООН и архивите во Женева.[1] Се состои од приближно 15 милиони страници содржина и опфаќа скоро 3 линеарни километри.[2] Историското значење на архивите на Друштвото на народите е признато од УНЕСКО, со неговиот натпис на Регистарот на меморијата на светот во 2009 година.[3]

Истражувачка група за архиви на Друштвото на народите во читалната на Џон Д. Рокфелер помладиот, Друштво на нациите и архивите на Обединетите нации во Женева.

Историја и обем уреди

 
Регистарот бил одговорен за регистрација и обработка на архивите во седиштето на Лигата на нациите. На сликата е Палата Вилсон, која служеше како седиште од 1920–1936 година.

За време на своето постоење (10 јануари 1920 - 18 април 1946), Друштвото на народите создавало и чувало записи; сепак, нејзините архиви се поклопуваат со нејзиното основање и распуштање, датираат од преговорите за Версајскиот договор во 1919 година и се протегаат до ликвидацијата на Друштвото по нејзиното затворање во 1946 година. Општо, Друштвото водело евиденција само како последица од нејзините функции (т.е. без намера да ја зачува својата историја). Уште во 1919 година, Секретаријатот на Друштвото развило Регистар, кој бил одговорен за отворање на досиејата и водење на регистри во врска со администрацијата, како и со официјалните акти на Друштвото, особено отелотворени во функционирањето на Советот и Собранието и нивните придружни комитети, комисии и конференции.[4]

Во 1946 година, Обединетите нации ги добиле записите и документите за регистрација на Друштвото. Во тоа време, овие не биле сметани за архива во вистинска смисла на поимот, а пристапот беше крајно ограничен. Дури во 1956 година, за време на нивната реорганизација под библиотеката на УНОГ, тие биле официјално признати како одделни од администрацијата на ООН. Сепак, пристапот сè уште бил многу ограничен, доделен на истражувачите само според многу строг систем на „заслуги“.[4]

Во 1965 година, Карнегиската фондација за меѓународен мир предложила да се финансира проект за отворање материјали на Друштвото за истражувачите. Проектот започнал во 1966 година и завршил во 1969 година. Главната испорака била создавање на примарна помош за наоѓање на архивите, Répertoire Général (достапен во надворешни врски), што одговарало на промената на записите и документите на Друштвото во соодветна архива.[4] Пристапот до архивите бил дополнително дефиниран со официјалните правила утврдени во документот со две страници насловен како „Пристап до архивите на Друштвото на народите“, објавен во билтенот на Генералниот секретар во 1969 година.[5]

Структура уреди

Архивите на Друштвото на народите е историска колекција на Архивите на Обединетите нации во Женева.[4] Распоредени според административните делови што постоеле за време на Друштвото на народите, како што е Секцијата за мандати, која се фокусирала на администрација на териториите според системот на мандати, создадени со Версајскиот договор.[2]

 
Нансен Фондс од архивата на Друштвото на народите е хибрид на архивската група на Секретаријатот и Надворешните фондови. Наречено е за Фридјоф Нансен, кој како Висок комесар за бегалци на Лигата на нациите го измислил Пасошот на Нансен (на сликата).[6]

Архивите биле поделени во два главни сегмента: Архивската група на Секретаријатот и Надворешните фондови. Фондовите Нансен (т.е. „Мешана архивска група за бегалци“) е единствениот дел за кој се смета дека е хибрид од овие два сегмента.[4]

Архивската група на Секретаријатот уреди

Архивската група на Секретаријатот опфаќала архиви произведени или примени во седиштето на Друштвото на народите во Женева. Се состоела од податотеки воспоставени од Регистарот или податотеки генерирани од одредени делови на Друштвото. Овие биле познати како регистарски податотеки со секции.[4]

Регистарот уреди

Регистарот бил централизирана функција на Секретаријатот што ги индексирал и обработувал повеќето од записите на Друштвото на народите според официјалните правила. Регистарските податотеки биле распоредени во три различни хронолошки периоди: 1919–1927, 1928–1932 и 1933–1946.[4]

Податотеки со дел уреди

Податотеките со секциите биле спонтано создадени и развиени слободно од специфичните делови (на пр., Оддел за економија и финансии, Оддел за мандати, итн.) Според тоа, тие немале „вистинска официјална историја“.[4] Поради нивното одделување од Регистарот, податотеките со делови биле организирани од нивниот оддел. Затоа, податотеките со Секциите имале тенденција да бидат помалку организирани од податотеките во регистарот.

Надворешни фондови уреди

Надворешните фондови биле архивски групи со надворешно потекло, што значи дека биле собрани надвор од Секретаријатот. Тие биле дефинирани и контролирани од специфичните институции што ги создале. Примерите вклучуваат Управна комисија на сливот Саар и архивите на канцеларијата на Друштвото во Берлин.[4]

Колекции уреди

Освен двата главни сегмента, архивите на Друштвото содржеле и „Колекции“, кои биле групи на материјали собрани независно од администрацијата на Друштвото. Главната група од ваков вид била позната како збирка на „документи“ на Друштвото.[4]

Уништени или изгубени архиви уреди

Делови од архивите на Друштвото на народите биле уништени во различно време од различни причини. Податотеките по секции, на пример, не морало да бидат подложени на правилата на Регистарот, и ова често резултирало во делови што ги уништувале записите заради административна погодност. Во други прилики, уништувањето било последица на воената состојба. Најсериозни загуби биле загубите на одредени досиеја за подоцнежните делови и документите на првите два генерални секретари.[4]

Многу надворешни фондови биле изгубени, подложени на оштетување на времето на војната и/или систематско уништување. До денес не е познат точниот број на архиви што недостасуваат.[4]

Вкупен дигитален пристап до архивскиот проект на Лигата на нациите уреди

Во 2017 година, Библиотеката на УНОГ го започнала вкупниот проект за дигитален пристап до архивата на Друштвото на народите, со намера да се зачуваат, дигитализираат и да обезбедат пристап до Интернет до архивите на Друштвото на народите. Неговата основна цел е да го модернизира пристапот до архивите за истражувачите, образовните институции и пошироката јавност.[2]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Mandate of the Institutional Memory Section“. United Nations Geneva. January 15, 2020. Архивирано од изворникот на 2020-07-04. Посетено на January 15, 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 „Digitization Programmes: Total Digital Access to the League of Nations Archives (LONTAD) Project“. United Nations Geneva. Архивирано од изворникот на 2020-05-08. Посетено на 18 December 2019.
  3. „Memory of the World Register“. UNESCO. Посетено на 18 December 2019.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 United Nations Library of Geneva (1978). Guide to the Archives of the League of Nations 1919-1946. Geneva, Switzerland: United Nations. стр. 1–2, 4–6, 13–15, 17–19. ISBN 92-1-200347-8.
  5. „Access to League of Nations archives“. United Nations Digital Library. 26 December 1969. Посетено на 17 January 2020.
  6. „The Little-Known Passport That Protected 450,000 Refugees“. Atlas Obscura. 7 February 2017. Посетено на 16 January 2020.

Надворешни врски уреди