Арифана ― еден вид прослава во турската традиција, особено во Артвин. Обично се одржува во зима, тоа е фестивал кој вклучува песна, танц, театар и гозбење. Овни се колат и се прават ќебапи и печени и се служат со слатки колачи. Трошоците на Арифана ги плаќаат подеднакво учесниците, иако сиромашните и посетителите не се обврзани да платат.

Наводи

уреди