Аргија во старогрчката митологија било име на повеќе личности.

Митологија уреди

Таа била ќерка на кралот Адраста и неговата жена Амфитеја, за која се претскажало дека ќе се земе за лав. Кога Полиник и Тидеј стигнале на Аргос, се степале за преноќиште. Тогаш Адраст на нивните штитови видел приказ на лав со тоа ги препознал своите идни зетови.[1] Таа имала тројца сина, Терсандар, Адраст и Тимеј.[2]

Според Хигин, таа била Аргова мајка. Според Аполодор и Херодот, таа била ќерка на кралот Аутесион, мажена за Аристодем, која со него имала близанци Еуристен и Прокле.

Наводи уреди

  1. Цермановић-Кузмановић, А. & Срејовић, Д. 1992. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд.
  2. -{Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology}- -{Greek Mythology Link: Dictionary}-; -{Antimache to Arsippe}-