Аполодор Дамаски

Аполодор Дамаски или Аполодор од Дамаск бил старогрчки инженер, архитект, дизајнер и вајар од 2 век н.е. Тој бил омилен на Цар Трајан, за кој го изградил Трајановиот мост преку Дунав за 104-тиот поход во Дакија. Тој исто така испланирал гимназиум, колеџ, јавни бањи, Одеумот и Трајановиот форум и Трајановиот столб во градот Рим. Тој ги дизајнирал и триумфалните арки во Беневентум и Анкона. Се смета и за архитект на Пантеонот.

Трајановиот столб, во средиштето на форумот, бил прочуен по тоа што бил првиот триумфален споменик од тој вид. На крунисувањето на Адријан, чии архитектонски и уметнички дела Аполодор ги исмејувал, тој бил истеран од Рим, а накратко потоа, бил обвинет за измислени злодела и убиен (Дион Касиј lxix. 4). Тој напишал и трактат на тема Опсадна машинерија (Πολιορκητικά), посветен на Адријан.

НаводиУреди

  1.   Оваа статија вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостChisholm, Hugh, ed. (1911) Енциклопедија Британика (XI ed.) Cambridge University Press 


  1. James Grout: 'Apollodorus of Damascus,' дел од Encyclopædia Romana