Анхел Кабрера

шпански зоолог

Анхел Кабрера (шпански: Ángel Cabrera; 19 февруари 1879 - 8 јули 1960) — шпански зоолог.

Кабрера е роден во Мадрид и студирал на градскиот универзитет. Работел во Националниот природонаучен музеј од 1902 година, одејќи на неколку експедиции во Мароко.

Во 1925 година Кабрера отишол во Аргентина и таму го провел остатокот од животот. Бил шеф на Одделот наРбетници Палеонтологија во Мусео де ла Плата, и организираше патувања во Патагонија и Катамарка.

Меѓу неговите дела се вбројува и книгата Цицачи на Јужна Америка (1940).

Наводи уреди

Надворешни врски уреди