Андреј Казепов

(Пренасочено од Андреј Кезепов)

Андреј Казепов ( 1878, Јанковец, Ресенско - 11 април 1903, Сенокос, Пиринска Македонија) — македонски револуционер, кресненски војвода и учесник во македонското револуционерно движење и деец на Македонската револуционерна организација.

Андреј Казепов
AndrejKazepov.jpg
Роден 1878
Јанковец, Ресенско, Македонија
Починал 11 април 1903
Сенокос, денес Бугарија

ЖивотописУреди

Казепов бил роден 1878 година во горнопреспанското село Јанковец, тогаш во Отоманското Царство. Учел во Цариград и во Солунската машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“ (1896 - 1899). Завршил во Битолската егзархиска гимназија, каде што учител му бил Дамјан Груев. Во Битола, заедно со Георги Баждаров, Трпен Марков, Георги Христов и Георги Тодоров формирал ученички револуционерен кружок, на чело со Марков [1][2].

Учителствувал во Банско (1900 - 1901) и Струмица (1901 - 1902). Поради револуционерната дејност бил забележан од страна на властите и бил принуден да емигрира во Бугарија. Во април 1902 година се вратил во Македонија и влегол во четата на Јане Сандански. За време на Илинденското востание дејствувал во IV востанички округ - Пирин. По поразот на востанието од пролетта 1904 година бил кресненски војвода на Организацијата и загинал во борба со османлискиот аскер во близина на пиринското село Сенокос.

Во чест на покојниот Андреј Казепов, името Казепов е прифатено од Георги Стојанов, кој станал познат како Георги Казепов.

НаводиУреди

  1. Баждаров, Георги. „Моите спомени“.
  2. Марков, Георги Христов. Хрупищко, Хасково, 2002, стр. 136.

ПоврзаноУреди