Англизми (англиски: Anglicisms) — позајмување зборови или изрази од англиски на друг јазик. Англизам е секој збор земен од англискиот јазик што означува предмет, идеја или замисла како составен дел на англиската цивилизација; не мора да е од англиско потекло, но мора да се прилагоди според составот на англискиот јазик и да се вклопи во англискиот речник. Посебно се користени од младината поради влијанието на англискиот јазик и англофонската култура во областа на информатиката, музиката и филмот.[1][2]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Fischer, Roswitha (2010). Anglicisms in Europe: Linguistic Diversity in a Global Context. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing. стр. 8. ISBN 9781443825184.
  2. „англизам“Дигитален речник на македонскиот јазик